Opinie: Amploarea fenomenului salariului în plic în Republica Moldova este dublă faţă de UE
Sursa foto:Fisc.md Vizualizari:

Opinie: Amploarea fenomenului salariului în plic în Republica Moldova este dublă faţă de UE

Fenomenul salariului în plic va exista întotdeauna, el nu va putea fi complet eradicat. Metode de combatere există, dar niciodată destule ca lumea să renunţe definitiv, mai ales într-o societate ca cea din Republica Moldova, unde munca nedeclarată creează mereu iluzia de câştig şi beneficiu, dar consecinţele sunt grave. Este opinia exprimată de către jurnalistul Vlad Bercu în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”.

Ultimele date al BNS arată că 7% din populaţia ocupată primeşte salariul în plic, iar în agricultură 42,0%, comerţ - 19,3% şi industrie - 8,6%. Se întreprind acţiuni la nivel de guvern, fisc, iar sindicatele vorbesc despre fenomen de mai bine de 10 ani, însă salariile achitate în plic rămân la un nivel înalt. Este un flagel care afectează nu doar economia Republicii Moldova, dar şi statele dezvoltate din UE. Un sondaj EUobserver arată un nivel de 3% al achitărilor salariilor în plic în UE. Ceea ce îngrijorează este amploarea fenomenului care în Republica Moldova este dublă faţă de UE. Munca la negru este o boală a economiei unde companiile au un câştig de moment fără să achită contribuţiile sociale (29%).  

”Autorităţile abordează problema „salariilor în plic” prin prisma sancţiunilor, amenzilor la care au fost supuşi agenţii economici. Ultimul caz a fost cu o echipă de fotbal a cărei jucători încasau veniturile în plic. O astfel de abordare poate să dea efect imediat şi în cazuri singulare, dar nu poate diminua flagelul, în general. Abordarea problemei muncii la negru, în sensul diminuării acesteia, ar trebui să fie schimbată”, a spus Bercu.

În concluzie, Vlad Bercu a spus că statul ar trebui să facă o analiză a problemei şi să elaboreze nişte politici de încurajare a întreprinderilor pentru a salariza legal angajaţii. Nu este o soluţie reducerea contribuţiei sociale, dar sunt alte măsuri de încurajare financiară, care ar fi mai eficiente decât pedepsele aplicate. Fenomenul munci la negru nu va fi eradicat, dar problema care se pune este reducerea ponderii „salariului în plic”.

Similare