Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opine antreprenori: Măsurile anunţate de Igor Dodon pentru susţinerea antreprenorilor şi a salariaţilor în perioada stării de urgenţă sunt utopice

Măsurile anunţate de preşedintele Republicii Moldova pentru susţinerea antreprenorilor şi a salariaţilor în perioada stării de urgenţă nu sunt privite cu ochi buni de unii reprezentanţi ai mediului de afaceri. Ei cred că unele propuneri sunt o utopie. Nu sunt bani acum pentru salarii aşa că statul nu va mai avea ce să compenseze la terminarea crizei.

administrează o afacere în domeniul înrămării lucrărilor de artă. După instalarea stării de urgenţă vânzările au scăzut iar femeia a declarat că nu are cu ce plăti acum salariile celor 20 de angajaţi şi nici impozitele pentru ca, după aceea, statul să-i returneze o parte din bani.

„Ceea ce a propus domnul Dodon este să achităm salariile integrale agajaţilor noştri iar statul să ne restituie impozitele şi taxele aferente, ceea ce se consideră ajutor din partea statului. Bineînţeles că, acest lucru este o utopie, cel puţin în viziunea noastră. Din simpul considerent că noi efectiv nu avem vânzări, noi nu avem de unde să achităm aceste salarii. Şi nu putem să aşteptăm recuperarea acestor taxe de la stat”, a spus Stela Moldovanu.

Aceasta se întreabă dacă, în aceste condiţii, mai are rost să-şi continuie activitatea.

„Situaţia noastră este destul de încordată şi din simplu motiv că noi ne-am asumat să le plătim salariul integral angajaţilor noştri pentru luna martie din resursele proprii. Pentru că efectiv, am avut doar două săptămâni de lucru şi de vânzări, ceea ce a fost în ultimile săptămâni doar mici încercări şi a fost mai mult cheltuili decât câştig”, a precizat Stela Moldovanu.

Preşedintele Igor Dodon a anunţat că întreprinderilor închise prin decizia Comisiei Situaţii Excepţionale, statul le va returna sută la sută din impozitul pe venit a salariatului, contribuţii sociale, şi medicale, adică 40, 45% din fondul total de salarizare.

Ceilalţi agenţii economici care şi-au sistat activitatea, nefiind obligaţi de decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, statul le va compensa 60 la sută din suma impozitelor. Măsurile anunţate au fost criticate şi de opoziţie. Vicepreşedintele Parlamentului, Alexandru Slusari, consideră că autorităţile au ales cea mai puţin viabilă variantă de sprijin a mediului de afaceri afectat de criză.

De aceeaşi părere este şi deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. În opinia parlamentarului, având în vedere că unii agenţi economici nu au lucrat, nu vor avea venituri, pentru a-şi plăti acum angajaţii.

 
Similare
RECOMANDĂRI