ECONOMIC

Octavian Armaşu: Problema poverii asupra bugetului trebuie soluţionată fără a pune în pericol stabilitatea financiară

post-img

Problema poverii asupra bugetului în legătură cu achitarea datoriei statului faţă de Banca Naţională a Moldovei (BNM) trebuie soluţionată în măsura posibilităţilor şi strict în cadrul a ceea ce se poate face, fără a pune în pericol stabilitatea financiară, susţine guvernatorul BNM, Octavian Armaşu.

Solicitat de INFOTAG, el a spus că, în prezent, cele mai mari active sunt activele oficiale de rezervă ale BNM şi obligaţiunile Ministerului Finanţelor, care asigură moneda naţională aflată în circulaţie.

"Înţelegem că trebuie să reducem presiunea asupra bugetului. Da, aceasta este o mare nenorocire pentru Moldova (sustragerea unui miliard de dolari de la trei bănci în anii 2014-2015 - "I."), iar acum restituirea banilor afectează bugetul. Şi dacă există posibilitatea de a reduce cumva povara asupra bugetului, atunci de ce să nu o facem?!", a spus bancherul.

Vorbind despre rata dobânzii la obligaţiunile Ministerului Finanţelor, care se află în balanţa BNM, guvernatorul a spus că rata a fost fixată la nivelul de 5%, astfel încât indicele acesteia să fie la nivelul inflaţiei ţintă a BNM.

"Dobânda la obligaţiuni ar trebui să acopere şi să compenseze inflaţia. Scopul BNM este ca aceste valori mobiliare să se afle în balanţa noastră până când sunt răscumpărate şi să acopere obligaţiile BNM privind masa monetară, pe care banca o emite şi o pune în circulaţie liberă", a explicat el.

Întrebat dacă statul ar putea să-şi răscumpere obligaţiunile de la bancă anticipat, guvernatorul a spus că legea prevede nu numai achitarea anticipată a acestora de către emitent, ci şi răscumpărarea anticipată a acestor hârtii de valoare de către terţi, atunci când BNM, în calitate de creditor, poate vinde această datorie unui investitor.

După cum am informat anterior, prin obligaţiunile în sumă de 14 mlrd. lei, Ministerul Finanţelor a îndeplinit garanţia statului, prin care BNM, în anii 2014-2015, a acordat Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank credite de urgenţă în sumă de 14 mlrd. lei cu scopul de a menţine lichiditatea acestor bănci şi a menţine stabilitatea în sistemul bancar al ţării. Termenul de achitare a obligaţiuni statului este de 20 de ani. Anual, din contul banilor din bugetul de stat, emitentul de obligaţiuni le răscumpără de la BNM în sumă de circa 700 mil. lei, plătind peste 500 mil. lei sub formă de dobândă.

Pe 10 februarie, Preşedintele Igor Dodon a lansat o propunere care să uşureze povara asupra bugetului în legătură cu răscumpărarea obligaţiunilor statului de la BNM. Aceasta constă în faptul ca BNM să-şi distribuie anual profitul, achitând la buget în medie 250 mil. lei, ceea ce, potrivit lui Dodon, va permite ca în decurs de 20 de ani Ministerul Finanţelor să obţină 5 mlrd. lei cu care va putea achita obligaţiunile statului faţă de BNM. Se zice că această decizie este coordonată cu FMI şi că nu va duce la scăderea capitalului BNM.