Octavian Armaşu: Banii de la FMI vor fi debursaţi după ce conducerea instituţiei va aproba acordul de credit
Sursa foto:PSnews Vizualizari:

Octavian Armaşu: Banii de la FMI vor fi debursaţi după ce conducerea instituţiei va aproba acordul de credit

Creditul de 34,9 milioane de dolari de la Fondul Monetar Internaţional urmează să fie debursaţi după ce, în luna iunie, conducerea FMI va aproba acordul privind acordarea creditului. Declaraţia a fost făcută de ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, la un post de televiziune, transmite IPN.

Potrivit lui Armaşu, pentru ca banii să ajungă în Republica Moldova, trebuie să fie respectată agenda agreată cu FMI. „Pe dimensiunea finanţelor publice am agreat cu Fondul cadrul macrofinanciar unde, în baza prognozelor de creştere economică, a importurilor şi exporturilor, a salariilor în sistem, noi prognozăm venituri la buget, ne stabilim anumite ţinte privind cheltuielile, deficitul, cum finanţăm acest deficit şi în baza acestor prognoze, noi urmează să elaborăm cadrul bugetar pe termen mediu, bugetul pentru 2019, să facem o rectificare a bugetului pentru 2018”, a menţionat Octavian Armaşu. 

Ministrul Finanţelor a menţionat că banii se acordă sub formă de împrumut la o rată foarte mică – o jumătate din credit va fi cu rata zero, iar o altă jumătate cu rata de 1-2% anual. Banii vor fi cheltuiţi pentru proiectele ce ţin de drumuri, reformarea poliţiei şi justiţiei.

Republica Moldova va beneficia de 34,9 milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internaţional, în urma finalizării evaluării a treia a programului economic susţinut de FMI de către o echipă de experţi ai FMI, aflată la Chişinău în perioada 15-27 martie. Programul pe trei ani, aprobat la 7 noiembrie 2016, este finanţat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (187 de milioane de dolari. 57,4 de milioane DST (circa 83 de milioane de dolari) au fost deja debursate.

Similare
RECOMANDĂRI