Oamenii de afaceri se tem să raporteze abuzul şi corupţia: inspectorii ne vor sancţiona şi mai drastic
Sursa foto:Pressalert Vizualizari:

Oamenii de afaceri se tem să raporteze abuzul şi corupţia: inspectorii ne vor sancţiona şi mai drastic

Oamenii de afaceri se arată nemulţumiţi de abuzul inspectorilor care vin să le verifice businessul. Ei susţin că iniţial e nevoie de controale consultative şi informative. Ba mai mult decât atât, e nevoie şi de o lege a prevenţiei, care să uşureze activitatea lor, susţin oamenii de afaceri care au participat la masa rotundă de la Drochia, organizată de Camera de Comerţ si Industrie filiala Soroca.

”Nu înţelegem care este scopul analizei postfiscale, de regulă inspectorii fiscali stau cu lunile şi blochează activitatea companiilor. Noi oamenii de afaceri nu cunoaştem care sunt drepturile când vine un inspector şi care sunt drepturile inspectorilor. Inspectorii au planuri de raportat, de aceea ei întocmesc procese-verbale şi pun amenzi, chiar şi minime, la orice control. Când vine inspectorul la control te întreabă ”cum procedăm omeneşte sau neomeneşte”, susţin oamenii de afaceri.

Suntem companii mici, avem un director şi un contabil, nu reuşim să cunoaştem şi să înţelegem toate legile care se adoptă şi se modifică. Problema personalului în întreprinderi, cei aflaţi la vârsta de pensionare au experienţă, dar nu cunosc instrumentele şi tehnologiile moderne, cei tineri le cunosc, dar nu au experienţă.

Potrivit unui articol publicat de IDIS Viitorul, o problemă cu care se confruntă oamenii de afaceri este educaţia duală – slab dezvoltată. ”Nu poţi pregăti specialişti dacă studiezi tehnica din perioada sovietică. La o tehnică modernă e nevoie de inginer. Agentul economic cheltuie bani şi timp pentru instruirea unui tânăr stagiar, iar acesta pleacă peste o perioadă cu tot cu cunoştinţe”.

Tinerii antreprenori îşi deschid afaceri, dar nu cunosc procesele afacerii, mai ales în sectoare specifice ca agricultura, industria. Au puţine cunoştinţe de contabilitate, legislaţie, iar peste o perioadă scurtă de timp îşi închid afacerile. Iar pentru a exclude abuzul inspectorilor, fiecare instituţie de control trebuie să aibă o subdiviziune care să se ocupe de prevenirea încălcărilor de către agenţii economici.

Masa rotundă a fost organizată de către IDIS  „Viitorul”, în cadrul Agendei Naţionale de Business (ANB), în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie şi cu sprijinul CIPE (Center for International Private Enterprise).

Similare
RECOMANDĂRI