ECONOMIC

O seră şi un laborator de la Institutul de Horticultură au fost modernizate cu bani din România şi SUA    

O seră şi un laborator pentru producerea viţei de vie, aparţinând Institutului de Horticultură, au fost renovate cu sprijinul financiar al Guvernului român şi al Statelor Unite ale Americii. Institutul poate produce, deja, material săditor certificat. Astfel, viticultorii din Republica Moldova vor deveni mai competitivi pe piaţa internaţională.  

Institutul de Horticultură din Chişinău poate produce acum material săditor certificat. Asta înseamnă că viticultorii vor putea să infiinţeze plantaţii de vii competitive. Printr-un proiect finanţat de România şi Statele Unite ale Americii a fost posibilă modernizarea laboratorului de propagare în vitro. Dacă până acum puteau fi crescute doar 50 de plante, experţii spun că cifra poate ajunge acum la 7000.

Republica Moldova produce, în cea mai mare parte, struguri cu seminţe, soiuri mai puţin solicitate pe pieţele europene.
 
Şi una din sere a fost renovată. Alte câteva aşteaptă să fie modernizate.
 
România a oferit 80 de mii de dolari din care 30 de mii au fost folosiţi pentru modernizarea laboratorului. Sera de aclimatizare a fost reabilitată prin proiectul USAID, Agricultura Performantă, şi a costat 45 de mii de dolari.
 
Strugurii de masă reprezintă aproape 55 la sută din plantaţiile viticole din Republica Moldova. Exporturile către Uniunea Europeană au ajuns la 25 la sută din întreaga producţie, de la doar 5 la sută în 2013.