O nouă scumpire! Preţul gazului lichefiat a trecut de 11,10 lei pentru un litru
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O nouă scumpire! Preţul gazului lichefiat a trecut de 11,10 lei pentru un litru

Mai multe staţii de alimentare cu carburanţi (PECO) au afişat la începutul acestei săptămâni preţuri mai mari la gazul petrolier lichefiat (GPL).

Scumpirile sunt între 30 şi 40 de bani, adică cu circa 3%, iar preţul unui litru de gaz lichefiat a trecut de 11 lei şi a ajuns la 11,15 lei. În ultimele două luni preţul GPL la benzinăriile din Moldova a crescut cu circa 9%, notează mold-street.com.

Creşterea preţului la GPL are loc în condiţiile în care la bursele internaţionale se scumpeşte petrolul şi derivatele sale. Astfel în ultima lună petrolul s-a scumpit cu peste 10% şi se menţine la un nivel mai mare de 85 de dolari pentru un baril. 

Totodată operatorii de pe piaţă susţin că preţurile ar mai putea creşte în condiţiile în care de regulă în această perioadă cererea pentru acest tip de carburant este mai mare.

Un alt factor îl are şi deprecierea lentă dar sigură a leului faţă de dolarul american.

De notat că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu poate interveni la stabilirea şi calcularea preţurilor la gazul petrolier.

Anterior ofiţerul de presă al ANRE, Galina Sanduţa, a declarat că preţul la gazul lichefiat este stabilit de către companiile petroliere în mod independent, având la bază preţurile de vânzare cu ridicata şi cheltuielile de comercializare cu amănuntul.

În acelaşi timp deja de trei luni preţurile la benzină şi motorină rămân neschimbate. Asta după ce Parlamentul a modificat Legea produselor petroliere, prin care a stabilit că preţurile nu pot fi modificate mai frecvent de o dată la trei luni.

Totodată ANRE urmează să adopte o serie de modificări şi completări la Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere.

Menţionăm că, preţurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale constituie 19,01 lei/litru pentru benzină şi 16,89 lei/litru pentru motorină.

Similare
RECOMANDĂRI