O nouă licitaţie. Vestmoldtransgaz mai caută companii ce ar construi conducta Ungheni-Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O nouă licitaţie. Vestmoldtransgaz mai caută companii ce ar construi conducta Ungheni-Chişinău

La un an de zile de la anunţarea primelor licitaţii pentru efectuarea lucrărilor de construcţie la conducta de interconectare Iaşi-Ungheni-Chişinău mai continuă procedurile de licitare.

Astfel chiar pe 10 septembrie 2019, Vestmoldtransgaz SRL, care este o subsidiară a companiei Transgaz din România, a anunţat că licitaţia pentru lotul 6 "Conductă de distribuţie gaze naturale SRM Tohatin- CET Chişinău şi SRM Tohatin- distribuţie Chişinău; Conductă de racord SRM Ghidighici - SRM Petricani şi conductă de racord SRM Petricani - Sistem distribuţie Chişinău", a fost anulată, notează mold-street.com.

Costul lucrărilor a crescut cu 14 milioane lei

Valoarea estimată a contractului era de 68,2 milioane lei din care cheltuieli diverse şi neprevăzute de 6,23 milioane lei. Anterior costul lucrărilor era  estimat la 54 milioane lei.

Vestmoldtransgaz nu precizează clar motivele anulării licitaţiei, dar invocă prevederile Regulamentului privind procedurile de achiziţie a bunurilor, lucrărilor şi serviciilor, adoptat în anul 2017 de ANRE.

Totodată întreprinderea menţionează că va anunţa în curând un nou concurs.

Advertisement

 
Curios este că pe 25 aprilie 2019, Vestmoldtransgaz a anunţat că a semnat contractul pentru acest lot şi că aceste lucrări vor fi efectuate de companiile Serigo Decor SRL din Moldova, Indprodcom SRL şi Rominsta SRL din România.

 

De ce ele nu au început lucrările până acum, administraţia Vestmoldtransgaz nu precizează.

Şapte loturi şi un preţ de 1,35 miliarde lei

Amintim că primul anunţ de achiziţii a fost făcut de vestmoldtransgaz încă pe 14 septembrie 2018 şi de atunci deja de câteva ori Vestmoldtransgaz (cumpărată de Eurotransgaz, subsidiara Transgaz din România) a organizat şi desfăşurat mai multe proceduri de achiziţie. 

Mai mult! la finele lunii aprilie 2019 compania a anunţat că au fost desfăşurate licitaţiile la toate cele 7 loturi şi au şi fost desemnate şi companiile câştigătoare. Cu toate acestea lucrările bat pasul pe loc.

Menţionăm că procedura de achiziţie are denumirea „Lucrări privind execuţia conductei de interconectare a Sistemului de Transport Gaze Naturale din România cu Sistemul de Transport Gaze Naturale din Republica Moldova- Faza II- direcţia Iaşi-Ungheni-Chişinău (7 loturi)”.

Lucrările ce vor fi executate sunt amplasate pe teritoriul Republicii Moldova, traversând raioanele Ungheni, Nisporeni, Călăraşi, Străşeni şi Chişinău, având în componenţă următoarele obiecte de investiţii: 
- Conductă transport gaze naturale DN600, presiune 55 bar, cu o lungime totală de 110 kilometri; 
- Execuţie lucrări la staţii de reglare şi măsurare, inclusiv automatizările din cadrul acestora; 
- Conductă de distribuţie gaze naturale SRM Tohatin- CET Chişinău şi SRM Tohatin- distribuţie Chişinău; Conductă de racord SRM Ghidighici- SRM Petricani şi conductă de racord SRM Petricani- Sistem distribuţie Chişinău; 
- Complex administrativ Ghidighici.

Valoare totală a lucrărilor este de aproape 1,35 miliarde de lei (circa 70 de milioane de euro), fără TVA. Cel mai scump este lotul 5 ce prevede "execuţie lucrări la staţii de reglare şi măsurare, inclusiv automatizările din cadrul acestora", estimate la circa 340 milioane lei.

Similare
RECOMANDĂRI