ECONOMIC

O iniţiativă ce are drept scop pregătirea specialiştilor din domeniul TIC a fost lansată în Republica Moldova

post-img

O iniţiativă ce are ca scop încurajarea sectorului privat de a stimula creşterea calităţii pregătirii specialiştilor din domeniul TIC, precum şi crearea premiselor pentru sporirea atractivităţii carierei în domeniul IT în Republica Moldova, a fost lansată de Asociaţia Naţională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC).

„Ideea de a investi în mediul privat ni s-a părut cea mai corectă pentru că, ulterior companiile pot crea condiţii de creştere, dezvoltare şi  reţinere a specialiştilor în ţară prin politicile interne pe care le promovează. Proiectul realizat în parteneriat cu Oracle este doar una dintre metodele prin care susţinem eforturile companiilor IT în promovarea şi încurajarea tinerilor, precum şi eforturile de a reţine specialiştii TIC în ţară. Cursurile certificate internaţional le oferă specialiştilor noştri calificări solicitate pe piaţa muncii, dar şi oportunitatea de a rămâne aici şi a construi cariere frumoase”, a declarat Ana Chiriţa, Coordonator Senior al Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelenţă în domeniul TIC”, Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC.
 
Realizarea acestui proiect a fost posibilă datorită acordului de parteneriat semnat de ATIC cu Oracle University în anul 2017, după o cercetare minuţioasă a necesităţilor pieţei muncii în domeniul IT şi după negocieri ample cu partenerii strategici, ca parte componentă a proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelenţă în Domeniul TIC”, finanţat de USAID şi Guvernul  Suediei. În rezultat, programele licenţiate (Java Fundamentals, SQL Fundamentals), oferite de către Oracle University, au devenit accesibile tinerilor şi profesioniştilor din domeniu.

Iniţiativa a prevăzut oferirea a 150 de vouchere şi eKit-uri ca parte componentă a parteneriatului cu Oracle University.
 
Anterior, de acest program au beneficiat alţi 200 de cetăţeni ai R. Moldova – profesionişti IT, profesori din instituţiile de învăţământ profesional tehnic sau superior, dar şi persoane care şi-au dorit o recalificare în domeniul profesional.

ATIC vine cu propuneri de politici, programe şi iniţiative noi ca să susţină dezvoltarea mediului privat. Scopul programelor implementate de asociaţie este de a susţine şi a contribui la creşterea numărului de studenţi pentru specialităţile TIC în universităţile din Republica Moldova, de a spori calitatea pregătirii tinerilor specialişti, de a promova cariera în domeniul TIC printre tineri, precum şi de a consolida capacităţile şi abilităţile profesioniştilor din  acest sector, se anunţă într-un comunicat de presă al Asociaţiei Naţionale a Companiilor din domeniul TIC.