Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O familie din Ustia cultivă roşii cherry în câmp deschis cu sprijinul USAID

Au început să cultive roşii cherry din curiozitate şi au ajuns să obţină profit. O familie din satul Ustia a reuşit să-şi dezvolte o afacere datorită unui grant câştigat prin Proiectul USAID Agricultura Performantă. Modul în care reuşesc să pună în aplicare metodele inovative de creştere a legumelor este un exemplu şi pentru alţi agricultori, care vin la ei să ceară sfaturi.

Puţini fermieri se încumetă să cultive roşii cherry în câmp deschis, dar familia Urîtu reuşit şi îşi vinde produsele în baza unui contract cu o fabrică de procesare. Mari bătăi de cap le dă însă lipsa forţei de muncă. S-au gândit de multe ori să renunţe, dar spun că efortul depus până acum e mai presus de orice.

Au plantat iniţial doar o porţiune mică cu roşii cherry şi cind au văzut că produsul este calitativ, s-au gândit să se extindă. Pentru a face economie aveau nevoie însă de utilaje performante. Au procurat un tocător şi un sistem de irigare prin picurare, cu bani obţinuţi din grantul oferit de USAID Moldova.

Peste 20 de agricultori au fost instruiţi să-şi modernizeze afacerile şi să caute noi pieţe de desfacere. Aceştia au aflat informaţii despre soiuri, tehnologii, dar şi despre oportunităţi de finanţare. Fermierii au vizitat şi plantaţia familiei Urîtu. Serviciile de consultanţă sunt oferite printr-un proiect american.

Până în 2021, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională va susţine sectorul agricol din Republica Moldova cu 21 de milioane de dolari.
Similare
RECOMANDĂRI