O fabrică de mezeluri, pedepsită acum un an pentru evaziune fiscală, din nou în vizorul poliţiştilor şi procurorilor
Sursa foto:politia.md Vizualizari:

O fabrică de mezeluri, pedepsită acum un an pentru evaziune fiscală, din nou în vizorul poliţiştilor şi procurorilor

Un agent economic, pedepsit penal pentru evaziune fiscală, acum un an, cu amendă de circa 2 milioane de lei, s-a trezit din nou cu oamenii legii la uşă.

Este vorba despre un agent economic care importă carne şi produce mezeluri, apoi le vinde atât angro cât şi cu amănuntul.  În anul 2018, în urma măsurilor de urmărire penală, agentul economic a ajuns în instanţa de judecată pentru evaziune fiscală, fiind  pedepsit penal cu achitarea amenzii de până la 2 000 000 de  lei.
 
Ulterior,  conform unor  informaţii operative  s-a stabilit,  că factorii de decizie a întreprinderilor nominalizate, continuă să-şi desfăşoare activitatea infracţională folosind diferite scheme infracţionale, prin falsificarea documentelor contabile şi introducerea datelor denaturate despre vânzările, sumele şi agenţii economici cărora de facto au fost realizate. 

Conform oamenilor legii, datele de încasare de pe urma vânzărilor pe bani chash se denaturează cu 50-60% din suma încasată real, adică o parte din bani nu sunt declaraţi prin evidenţa contabilă sau fără a fi inclusă.
 
Întreprinderea îşi desfăşoară activitatea în municipiile Chişinău şi Bălţi, unde sunt amplasate oficiile, secţiile de producere, magazinele cu drept de comercializare şi depozitele acestora, depozite frigorifice.

În urma măsurilor speciale de investigaţie efectuate,  au fost ridicate peste 1200 facturi fiscale falsificate, fapt prin care demonstrează acţiunile infracţionale şi activitatea tenebră a agentului economic.
 
Astfel, urmare a măsurilor procesuale efectuate, a fost pornită încă o cauza penală,  conform  art.361 alin.(2) lit.b) Cod Penal ” Confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale false” .
 
La data de  25 septembrie curent, poliţiştii, sub conducerea  Procuraturii mun. Chişinău, cu suportul ofiţerilor de la  BPDS „Fulger”,  experţi din cadrul Centrului Tehnico - Criminalistic şi Expertize Judiciare al IGP, dar şi  specialişti în cadrul ANSA, au descins în 10 adrese (domicilii, depozite, secţii de producere, etc.),  la întreprinderea de bază cât şi la alţi contraagenţi ce procurau marfă fără eliberarea actelor de provenienţă,  amplasaţi în municipiile Bălţi, Cahul şi oraşul Edineţ.
 
Ca urmare a efectuării percheziţiilor au fost stabilit că se comercializau mărfuri în lipsa certificatelor de conformitate şi a documentelor de provenienţă legală, carne în asortiment şi mezeluri de origine autohtonă şi ucraineană  în lipsa documentelor de provenienţă în cantitate de 42,2 tone,  echivalentul a 1, 6 milioane de lei.
 
Totodată au fost depistate şi ridicate mijloace băneşti necontabilizate în sumă totală de 30 000 lei,  înscrisuri de tip ciornă, suporturi informaţionale cu toată contabilitatea tenebră pe anii 2017 – 2019,  comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat precum şi modificarea intenţionată a datelor de producere care ulterior, fiind repartizate pe întreg teritoriu ţării agenţilor economici spre realizare,  primirea salariului lunar în plic şi anume 50 % din suma salariului nefiind oficial declarat în evidenţa contabilă, astfel, eschivându-se de la achitarea impozitelor pe venit.
 
Efectuând un calcul estimativ după examinarea documentelor ridicate, s-a stabilit că, în perioada anului 2018, agentul economic a efectuat livrări în sumă totală de 47 de milioane de lei, care nu au fost reflectate în evidenţa contabilă în sumă cumulativă a impozitului, taxei prevăzute de Codul fiscal, contribuţiei de asigurări sociale de stat obligatorii sau primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală aferente unui an fiscal depăşeşte 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate.
 
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, persoanele responsabile riscă  închisoare până la 5 ani,  iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 500 000 la 800 000 de lei,   cu privarea de dreptul de a exercita o anumită  activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
 
Actualmente, se întreprind măsuri speciale de investigaţii şi de urmărire penală necesare documentării cazului, stabilirii rolurilor figuranţilor, acumulării probelor ce ar prezenta interes pentru cauza penală.

Similare
RECOMANDĂRI