ECONOMIC

O acţiune a unei companii din R. Moldova, vândută cu 1,1 milioane de lei

post-img

La finele anului trecut, pe 27 decembrie, în cadrul unei tranzacţii pe platforma MTF a fost vândută o acţiune a societăţii Style Design Company din Chişinău.

Preţul a fost de 1,1 milioane lei, care este cel mai mare preţ pentru o acţiune a unei companii din Moldova, admise anul trecut spre tranzacţionare în cadrul MTF (Bursa de Valori a Moldovei), transmite Mold-street.com.

Cine a vândut şi cine a plătit acest preţ nu se anunţă. Preţul însă coincide cu valoarea nominală a unei acţiuni.

Datele publice de la mijlocul anului 2019 arătau că Style Design Company SA are un capital social de 110 milioane lei, deţinut de companiile de asigurări Moldasig (55%) şi Asito Direct (45%), ce au făcut parte din imperiul financiar al afaceristului Veaceslav Platon şi care sunt scoase la vânzare la preţuri de câteva milioane de lei.

Style Design Company a fost înregistrată pe 13 septembrie 2018, iar director este Igor Duliga, despre care nu se cunosc multe.

Sediul se află în fosta clădire a sindicatelor din agricultură, unde a fost înregistrată şi o altă companie cu o denumire aproape similară - Style Design Imobil SRL, care îl are ca administrator şi unic asociat pe Roman Mishchenkov din Rusia, fratele soţiei noului beneficiar al Aeroportului Internaţional Chişinău. 

Ambele companii au ca domenii de activitate specifice unei agenţii imobiliare.

Mai adăugăm că pe 8 iulie 2019 Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice a acceptat cererea Style Design Company privind reparaţia faţadelor clădirii de pe Puşkim 26A şi 26B.

Lucrările acceptate prevăd reparaţia/restaurarea paramentului şi a elementelor decorative a faţadelor; reparaţia acoperişului cu schimbarea învelitorii din tablă zincată; restabilirea parapetului de acoperiş originar; schimbarea/înlocuirea tâmplăriei (uşi şi ferestre) proiectate după modelul celei originare, dar şi restabilirea golului de fereastră originar la faţada dinspre bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Parlamentul va crea o comisie de anchetă pentru elucidarea înstrăinării patrimoniului sindicatelor. Iniţiativa aparţine unui grup de deputaţi de la Fracţiunile PAS şi Platforma DA Blocul ACUM.

Comisia juridică, numiri şi imunităţi a decis, în şedinţa din 18 decembrie, să propună plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de hotărâre, care prevede crearea unei comisii de anchetă din 7 membri.

În activitatea sa, aceasta va antrena toate instituţiile responsabile, va audia toate părţile implicate şi va prezenta Parlamentului un raport în termen de 60 de zile.

”După destrămarea URSS, Republica Moldova a moştenit o avere impresionantă, estimată la peste 200 de milioane de dolari. Acest patrimoniu imens moştenit de la organizaţia sindicală unională includea imobile, staţiuni turistice, sanatorii, baze sportive, campinguri şi tabere de odihnă. Investigaţiile jurnalistice, în care sunt prezentate cazurile de gestionare frauduloasă a patrimoniului sindicatelor din Republica Moldova, prin intermediul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, demonstrează faptul că liderii acestora nu au fost preocupaţi de apărarea şi protejarea drepturilor angajaţilor, inclusiv ale celor patrimoniale”, menţionează autorii iniţiativei legislative în nota informativă a proiectului.

Multe dintre aceste imobile nu mai există, precum este fostul Palat al Sindicatelor din Chişinău, cedat de sindicate şi apoi demolat, în locul căruia se ridică un centru comercial.

Mold-street.com a relatat într-o investigaţie cum unele imobile din centrul Chişinăului, deţinute de sindicate, au ajuns a fi preluate prin companii offshore la preţuri mai mici decât cele de pe piaţă.

O investigaţie a Centrului de Investigaţii Jurnalistice a arătat că, din cele peste 100 de obiective moştenite din epoca sovietică, acum au rămas doar câteva. 

Apogeul vânzărilor a fost în perioada 2006-2011, când  o mare parte din acest patrimoniu a ajuns în proprietatea mai multor companii afiliate afaceristului Ilan Shor.

Înstrăinarea s-a făcut exclusiv prin negocieri directe, nu prin licitaţii, majoritatea bunurilor fiind puse ulterior în gaj pentru credite mai mari decât preţul obiectelor. Multe tranzacţii au făcut obiectul unor dosare penale.

De notat că alin.(4) art.25 din Legea Sindicatelor stipulează că "Patrimoniul sindicatelor este inviolabil, indivizibil şi nu poate fi naţionalizat, însuşit, înstrăinat sau gestionat de alte persoane, inclusiv de autorităţile publice, fără acordul proprietarului".