Numărul plăţilor prin intermediul cardurilor bancare, în creştere cu 55 la sută
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Numărul plăţilor prin intermediul cardurilor bancare, în creştere cu 55 la sută

Pe parcursul trimestrului doi al anului curent, indicatorii plăţilor cu carduri bancare şi-au menţinut tendinţa de creştere, numărul cardurilor aflate în circulaţie majorându-se cu 7,9 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Totodată, numărul plăţilor fără numerar efectuate cu cardurile emise în Republica Moldova s-au majorat cu 55,2 la sută, faţă de perioada similară a anului precedent, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Băncii Naţionale a Moldovei.

87,3 la sută din numărul şi 87,0 la sută din valoarea operaţiunilor TC (transfer de credit) au fost iniţiate în format electronic prin intermediul sistemelor automatizate de deservire la distanţă (SADD), ceea ce reflectă gradul de digitalizare a serviciilor de plată în Republica Moldova.

Debitarea directă rămâne a fi un instrument mai puţin utilizat pe teritoriul Republicii Moldova. La finele trimestrului al doilea al anului curent, acest instrument a fost utilizat de către 21,6 mii de plătitori. Debitarea directă pe teritoriul Republicii Moldova este utilizată doar de către persoanele fizice în majoritatea cazurilor  pentru plata serviciilor comunale.

Sistemele automatizate de deservire la distanţă devin tot mai populare în rândul utilizatorilor. Astfel, s-a constatat o majorare a numărului deţinătorilor SADD la finele trimestrului II al anului 2021, comparativ cu perioada similară a anului precedent, în special datorită creşterii  numărului utilizatorilor sistemelor de tip mobile-payments.

Numărul deţinătorilor activi a consemnat o tendinţă de creştere de 21,3 la sută faţă de trimestrul al doilea a anului 2020, ca urmare a creşterii necesităţii de a utiliza sistemele automatizate de deservire la distanţă pentru efectuarea plăţilor, în special în contextul situaţiei epidemiologice cauzate de pandemia COVID-19. 

În perioada 1 aprilie – 30 iunie 2021, sistemul automatizat de plăţi interbancare şi-a derulat activitatea conform programului obişnuit de lucru, procesând 3,4 mln plăţi, în valoare de 280,2 mlrd lei.

Similare
RECOMANDĂRI