ECONOMIC

Numărul persoanelor care locuiesc peste hotare şi primesc pensia în R. Moldova a crescut de 10 ori în ultimii ani

post-img

Numărul pensionarilor care domiciliază peste hotare şi primesc pensia din Republica Moldova a crescut de 10 ori în ultimii cinci ani. Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a precizat că acest fapt se datorează atât sporirii numărului statelor cu care Moldova a încheiat acorduri în domeniul securităţii sociale, cât şi intensificării proceselor migratorii la nivel european, transmite MOLDPRES.

Astfel, dacă la sfârşitul anului 2014, când erau în vigoare doar nouă acorduri de securitate socială, au fost stabilite pensii unui număr de 62 de persoane, apoi în luna octombrie 2019 numărul acestora a atins cifra de 650. Doar din luna martie a anului curent au fost stabilite 70 pensii persoanelor care locuiesc în Germania.

În prezent, 803 persoane care au lucrat legal pe teritoriul altor state şi au revenit în Moldova primesc pensii de la instituţiile competente ale statelor respective. Astfel, 311 persoane beneficiază de pensii transferate din România, 213 - din Cehia, 87 - din Austria, 81 - din Bulgaria, 67 - din Portugalia, 27 din Polonia şi din alte state. Aceste persoane dispun concomitent şi de dreptul la pensie, stabilită pentru stagiul realizat în Republica Moldova.

Actualmente, CNAS aplică 12 acorduri în domeniul securităţii sociale cu Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România şi Ungaria. Acordul semnat cu Turcia va intra în vigoare după ratificarea documentului de către ambele ţări.