Numărul de întreprinderi cu investiţii străine directe în Republica Moldova, în scădere
Vizualizari:

Numărul de întreprinderi cu investiţii străine directe în Republica Moldova, în scădere

În ultimii 10 ani, cota întreprinderilor cu investiţii străine directe s-a redus cu peste 0,7 la sută. Datele apar într-un raport al Asociaţiei Investitorilor Străini. Potrivit studiului, aeastă evoluţie a fost provocată în exclusivitate de reducerea importantă a numărului de companii cu capital mixt.

Per general, fluxurile nete de investiţii atrase de Republica Moldova în perioada 2010-2019 au avut o evoluţie oscilantă. Cel mai bun rezultat a fost înregistrat în anul 2019 – 501.61 mililioane USD, în timp ce anul 2016 a fost la polul opus, cu un flux net total de 88.39 milioane USD, scrie Bizlaw.md.

Acumularea netă de pasive sub formă de investiţii directe a scăzut dramatic, însă, în anul 2020, cu 88% f-a-p, totalizând 62.45 milioane USD. Această reducere a avut loc atât pe fundalul pandemiei COVID-19, dar şi a unei baze de comparaţii mari, aferente anului 2019 fiind cel mai bun an din 2010 încoace.

Asociaţia Investitorilor Străini mai spune că în perioada 2010-2020 stocul investiţiilor străine directe a înregistrat pe alocuri fluctuaţii notabile. Minimul stocurilor de ISD a fost anul 2015, 2,904 milioane USD, în timp ce maximul perioadei a fost atins în anul 2020, în sumă de 4,851 milioane USD. Principalul aspect pozitiv remarcat în studiu este că în condiţiile pandemiei stocul nu s-a redus, ba chiar a înregistrat o creştere, chiar dacă aceasta a fost una marginală (+2.5% f-a-p).

Principalele activităţi economice care beneficiază de investiţii străine sunt activităţile financiare şi de asigurări, cu 29.7% din stocul de investiţii străine directe sub formă de capital propriu, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul & repararea autovehiculelor, 25.8% şi industria prelucrătoare, 18.9%.

În distribuţia geografică a investiţiilor directe sub formă de participaţii şi acţiuni acumulate, investitorilor din ţările UE-27 (fără Marea Britanie) le-a revenit ponderea majoritară de 82.2%. Top 5 ţări de unde vin investiţiile străine sub formă de participaţii şi acţiuni sunt Cipru, Olanda, România, Franţa şi Marea Britanie. Dacă luăm în consideraţie şi componenta de instrumente de datorii, atunci Federaţia Rusă este cel mai mare investitor în economia naţională, cu un stoc de 869 milioane USD la finele anului 2019).

Similare
RECOMANDĂRI