ECONOMIC

Nu se mai opresc scumpirile la carburanţi. ANRE a majorat, pentru mâine, plafonul de preţ

În Republica Moldova se vor scumpi din nou carburanţii. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat, pentru mâine, plafonul de preţ. Vom avea preturi record atât la benzină cât şi la motorină.

Nu se mai opresc scumpirile la carburanţi. Mâine un litru de benzină va costa 22 lei şi 94 de bani, cu 9 bani mai mult , iar unul de motorină se va scumpi cu 8 bani şi se va vinde cu 19 lei şi 90 de bani. Astfel, un litru de benzină va costa cu 2 lei şi 20 de bani mai mult decât în prima zi a anului, iar unul de motorină - cu 2 lei şi 50 de bani mai mult.

PREŢUL CARBURANŢILOR, 28 IANUARIE  
Sursa: ANRE
1 litru de benzină      22,94 lei
1 litru de motorină    19,90 lei

Avem un nou val de scumpiri după ce anul trecut, în septembrie-octombrie, am avut parte de o scumpire usturătoare la carburanţi. Atunci preţul la benzină a crescut cu 1 leu şi 60 de bani iar pretul la motorină cu 2 lei şi 30 de bani. Ulterior, preţurile au început să scadă, treptat până la mijlocul lunii decembrie.

PREŢUL LA CARBURANŢI, septembrie-octombrie 2021
Benzina s-a scumpit cu 1 leu şi 60 de bani
Motorina s-a scumpit cu 2 lei şi 30 de bani

În ultimele săptămâni, cotaţiile bursiere Platts s-au majorat cu peste  21 la sută în cazul benzinei şi cu 23 la sută în cazul motorinei.
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică spun că scumpirea carburanţilor este dictată de creşterea preţurilor la produsele petroliere pe piaţa internaţională. Preţul barilului de petrol se află la cel mai mare nivel din ultimii şapte ani. Lucru confirmat şi de experţii în energetică.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Atât barilul de petrol cât şi benzina cresc pe piaţa internaţională şi asta determică creşterea şi în Republica Moldova. Dacă acum 10 zile o tonă de benzină era 13 mii 600 de lei acum e 14780. Noi avem o creştere de 70 de bani doar la importul de benzină, dacă adaugaţi şi TVA-ul pe benzină avem aproape 1 leu. Şi barilul de petrol, dacă până recent era în jur de 70 de dolari acum se apropie de 90 de dolari. Pentru prima dată în istorie ţările OPEC şi Rusia au reuşit să se înţeleagă.  Au scăzut oferta de petrol, astfel încât avem un cartel internaţional.”

Experţii economici nu au o prognoză, dar spun că tendinţa de creştere ar putea să se menţină o perioadă, din cauza problemelor din Libia, a producţiei de petrol mai scăzute, dar şi din cauza stocurilor de produse petroliere reduse în cele mai mari state ale lumii. Analiştii economici cred că încă suportăm consecinţele la o serie de crize pe care le-am avut anul trecut.