Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Nori negri se adună deasupra bugetului Republicii Moldova

Nori negri se adună deasupra bugetului Republicii Moldova. Specialiştii se aşteaptă ca o criză economica să urmeze crizei epidemiologice actuale. Ministerul finanţelor de la Chişinău prognozează, pentru acest an, o scădere a încasărilor la buget de peste 7 miliarde de lei. Însă preşedintele Igor Dodon dă asigurări că există suficiente lichidităţi, iar sistemul bancar dispune de rezerve valutare.

„Scăderea economiei afectează deja şi va afecta scăderea veniturilor la bugetul de stat. Reducerea PIB-ului cu trei procente, varianta optimistă, ar genera, faţă de veniturile planificate, o reducere de 7,3 miliarde de lei”, a precizat Igor Dodon
 
Totodată, Banca Naţională a Moldovei a redus, deja, rata de bază la un nivel record, de 3,25%. Şi rezervele financiare obligatorii ale băncilor comerciale vor fi reduse, până la 34 de procente. Decizia va intra în vigoare pe 15 aprilie. Din puţinii bani pe care-i va produce economia ţării, prioritate va avea sistemul de sănătate. Restul vor fi utilizaţi doar pentru cheltuielile curente ale statului.
 
„Priorităţile sunt salariile, pensiile, plăţile sociale. Ajutorul de şomaj, evident tot ce ţine de suportul medical şi alte instituţii care sunt implicate în gestionarea crizei. Restul cheltuielilor vor fi reduse la minim”, a spus preşedintele.
 
Potrivit şeful statului, Banca Naţională dispune de rezerve valutare suficiente pentru a menţine stabilitatea a monedei naţionale.
 
Similare
RECOMANDĂRI