Noi pârghii de suport pentru ÎMM
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Noi pârghii de suport pentru ÎMM

Guvernul a aprobat Programul de susţinere a afacerilor cu potenţial înalt de creştere şi internaţionalizare a lor. Acesta e bazat pe trei piloni: creşterea investiţiilor, dezvoltarea afacerilor, a competitivităţii şi productivităţii ÎMM; orientarea spre export pentru reducerea importurilor; crearea şi consolidarea legăturilor cu partenerii locali şi străini.

Scopul proiectului este susţinerea sectorului IMM cu un rol important în dezvoltarea economiei naţionale şi în crearea locurilor de muncă, scrie IPN.

Prin Programul aprobat, întreprinderile vor putea benefica de formare continuă, inclusiv de un business - vaucher în valoare de 50 mii lei, de alte instruiri.

De asemenea, entităţilor respective li se vor oferi componente de grant în realizarea investiţiilor de până la 50% din valoarea acestora. Dacă compania va avea în continuare nevoie de finanţare, va mai putea să solicite un business - vaucher suplimentar de 50 mii lei, în condiţiile când investeşte 40%  valoare din surse proprii.

În acest sens pentru programul de granturi, în anul 2020, sunt bugetate 10 milioane de lei, iar pentru perioada 2021 – 2023 urmează a fi alocate circa 65 milioane lei. Valoarea maximă a unui grant pentru întreprindere constituie 2 milioane de lei.

„Una din ideile principale ale Programului este crearea şi consolidarea legăturilor cu partenerii locali şi străini, creşterea capacităţilor furnizorilor locali în vederea încurajării parteneriatelor dintre ÎMM locale şi corporaţiile transnaţionale. Şi în consecinţă, integrarea ÎMM moldoveneşti în lanţurile valorice internaţionale (internaţionalizarea) şi orientarea spre export”, a  menţionat în concluzie pe marginea documentului ministrul economiei şi infrastructurii Sergiu Railean.

Potrivit datelor MEI, în 2018 IMM au asigurat circa 87% din creşterea PIB-ului Republicii Moldova, de asemenea, ÎMM le-a revenit 49% din exporturile efectuate.

 

Similare
RECOMANDĂRI