ECONOMIC

Noi oportunităţi de dezvoltare pentru localităţile rurale din R. Moldova, graţie susţinerii USAID şi Poloniei

post-img

Regiunile rurale vor beneficia de noi oportunităţi de dezvoltare, graţie Proiectului LEADER pentru Moldova Rurală, lansat ieri în cadrul unui eveniment online. În acest context, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Programul de Cooperare pentru Dezvoltare (Polish Aid) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone au semnat un nou acord colaborare.

Proiectul va contribui la acest proces complex de dezvoltare, oferind suport Grupurilor de Acţiune Locală (GAL) existente în R. Moldova, precum şi susţinând crearea unor noi parteneriate. Vor fi create 16 GAL-uri şi împreună cu cele existente acestea vor primi finanţare pentru implementarea micro-proiectelor de dezvoltare a economiei locale, potrivit Moldpres.

Potrivit lui Bartłomiej Zdaniuk, ambasadorul  Poloniei în Republica Moldova, cel mai mare succes al abordării LEADER şi al Grupurilor de Acţiune Locală este faptul că locuitorii zonelor rurale şi-au recăpătat optimismul pentru a continua afacerile de familie lansate. „Colaborarea cu Statele Unite ale Americii este o onoare imensă şi o recunoaştere a eforturilor depuse în ultimii ani, de Polonia şi echipa Solidarity Fund PL în Moldova. Abordarea LEADER reprezintă un instrument european care a demonstrat eficienţa în dezvoltarea posibilităţilor autorităţilor locale, dar şi în domeniul antreprenoriatului prin susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii, aceasta fiind în esenţă - cheia succesului”, a subliniat Bartłomiej Zdaniuk.

„Programul LEADER a avut rezultate impresionante în ultimii ani, fapt care a contribuit la atragerea a mai multor donatori. Continuarea sprijinului nostru confirmă angajamentul USAID ce ţine de depăşirea provocărilor de dezvoltare din Moldova rurală. Este important ca oamenii să vadă rezultatele implicării lor personale, motiv pentru care LEADER împuterniceşte cetăţenii să se unească şi să acţioneze spre beneficiul propriilor comunităţi, îi ajută să creeze oportunităţi la ei acasă, păstrează talentele şi oferă o perspectivă pentru tinerele generaţii. Toate acestea devin şi mai importante în aceste momente dificile, când oamenii trebuie să fie puternici, să se sprijine reciproc şi să-şi întărească comunităţile, pentru a depăşi criza economică şi sanitară, provocată de COVID-19”, a relevat Scott Hocklander, director de Misiune la USAID în R. Moldova.

„Împreună cu Solidarity Fund PL în Moldova am reuşit în acest an, să elaborăm şi să promovăm în Parlament, iniţiativa legislativă care ne va oferi posibilitatea de finanţare a Grupurilor de Acţiune Locală, iar cele 5% din Fondul de Subvenţionare în Agricultură vor putea contribui la implementarea anumitor proiecte”, a subliniat secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Dorin Andros.

Mai multe localităţi rurale vor beneficia de îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi creştere economică. Actorii cheie sunt GAL-urile şi oamenii care contribuie la dezvoltarea localităţilor. Proiectul va fi implementat prin intermediul Grupurilor de Acţiune Locală cu suportul Solidarity Fund PL în R. Moldova şi Reţelei Naţională LEADER din Republica Moldova. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3 milioane USD, dintre care peste 70% vor fi direcţionate pentru finanţarea proiectelor locale. Granturile vor fi oferite antreprenorilor în bază de concurs. O atenţie sporită se va acorda creării de noi oportunităţi de dezvoltare economică în zonele rurale, în special pentru femei şi tineri.