Nicu Popescu: Republica Moldova va importa gaz din Ucraina
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Nicu Popescu: Republica Moldova va importa gaz din Ucraina

Republica Moldova va importa gaz din Ucraina. Asigurările vin din partea vicepremierului, ministrului afacerilor externe şi integrării europene, Nicu Popescu, aflat într-o vizită la Kiev. Soluţiile tehnice de furnizare a gazului au fost discutate timp de două zile, la Kiev, cu şeful companiei Naftogaz, din această ţară, precum şi cu oficiali ai guvernului ucrainean.

Nicu Popescu a avut discuţii intense cu  Yuriy Vitrenko, preşedintele Consiliului de administraţie al companiei ucrainene Naftogaz. Oficialii au convenit asupra creării unui grup de experţi din Ucraina care să facă o expertiză privind furnizarea gazelor naturale. Părţile au stabilit şi soluţiile tehnice pentru furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale în Republica Moldova. Rezultatele discuţiilor au fost prezentate de miniştrii de externe de la Chişinău şi Kiev.

DMYTRO KULEBA, ministrul Afacerilor Externe, Ucraina: „Noi deja am acordat ajutor şi vom coninua să cooperăm pentru depăşirea problemelor legate de aprovizionarea cu gaz."

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Republica Moldova: „Ucraina a acordat un sprijin puternic Republicii Moldova, în aceste zile dificile, referindu-ne la livrarea de gaze şi problemele energetice."  

Şi România oferă susţinere Republicii Moldova, în plină criză energetică. O delegaţie a Comisiilor pentru politică externă şi pentru afaceri europene ale Senatului şi Camerei Deputaţilor se află într-o vizită la Chişinău. Parlamentarii din România au participat şi la şedinţa forului legislativ al Republicii Moldova unde au confirmat că Bucureştiul va continua să susţină Chişinăul. 

TITUS CORLĂŢEAN, preşedinte, Comisia Politică Externă, Senatul României: „Mesajul pe care-l ducem la Bucureşti, este că, deşi, şi pentru România este o perioadă foarte complicată, în special din perspectiva pandemiei şi impactului foarte serios pe care-l resimţim în România, deşi şi preţurile au crescut foarte serios la energie, la gaze, electricitate, România este un stat îndeajuns de puternic să-şi permită să facă, să găsească nişte soluţii să susţină Republica Moldova pentru a trece această perioadă de criză."

ALINA ŞTEFANIA GORGHIU, vicepreşedinte, Senatul României: „Şi în România este o situaţie complicată cu facturile la energie, după cum ştiţi, la gaz. Am găsit formule. Consumatorul vulnerabil a devenit lege. Am găsit formula de amendare a ordonanţei Guvernului în Parlament şi sper să treacă de Camera Deputaţilor în această săptămână pentru plafonarea preţului la facturi şi pentru amânarea plăţii. Sunt lucruri concrete pe care le-am împărtăşit colegilor din Parlamentul Republicii Moldova, asftel încât să-i ajutăm să treacă de această perioadă."

Mihail Popşoi, vicepreşedintele Parlamentului, le-a mulţumit deputaţilor de la Bucureşti pentru că sunt alături de Republica Moldova, inclusiv când trece prin momente dificile.  
 
Similare
RECOMANDĂRI