ECONOMIC

Negocierile privind livrarea gazului rusesc Republicii Moldova bat pasul pe loc

Negocierile privind livrarea gazului rusesc Republicii Moldova bat pasul pe loc. Discuţiile purtate ieri la Moscova de vicepremierul Andrei Spînu cu şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, Dmitri Kozak, şi cu administraţia companiei Gazprom, nu s-au soldat cu niciun rezultat. Andrei Spînu a anunţat că Gazprom a propus un preţ mai mare la gazele furnizate decât cel de pe piaţa Uniunii Europene. Vicepremierul a precizat că partea rusă impună şi un şir de condiţii inclusiv politice.

Azi dimineaţă, în presă rusă au apărut informaţii că Moscova a oferit Chişinăului un preţ de piaţă cu o reducere de 25%. Însă a pus şi condiţia de a achita în termen de trei ani datoria istorică de aproximativ 700 de milioane de dolari a Republicii Moldova pentru gazul furnizat. Oficialii de la Chişinău au declarat că nu sunt suficiente surse financiare pentru a satisface această solicitare şi au insistat asupra reducerii preţului la jumătate faţă de cel de piaţă. În asemneea condiţii, de la întâi noiembrie, există riscul de sistare a furnizării de gaze ruseşti, scrie agenţia TASS. Într-un mesaj postat pe reţelele sociale, vicepremierul Andrei Spînu a confirmat că Rusia cere Republicii Moldova să achite un preţ mai mare la gaze decât cel de pe pieţele internaţionale.

ANDREI SPÎNU, DESPRE NEGOCIERILE DE LA MOSCOVA: „Mesajul nostru pe parcursul negocierilor a fost întotdeauna acelaşi: Republica Moldova îşi doreşte să continue discuţiile şi să semneze un contract pe termen lung între MoldovaGaz şi Gazprom, unul care avantajează ambele părţi. Oferta propusă în prezent de Gazprom nu este în avantajul cetăţenilor noştri. Preţul cerut, care include condiţii financiare şi nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânşi a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe pieţele internaţionale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preţ la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune. Ne dorim o nouă rundă de discuţii cu Gazprom. În acelaşi timp, vom căuta furnizori alternativi…"

Vicepremierul Andrei Spînu spune că Gazprom a dat asigurări că va livra imediat volumul suplimentar de gaz prevăzut pentru luna octombrie, - câte 5 milioane de metri cubi de gaze zilnic. Aseară, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, premierul Natalia Gavriliţa a spus că Rusia pune condiţii politice în schimbul unui un preţ mai mic la gazul pe care ar urma să-l livreze Republicii Moldova.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Din cauză că noi încă suntem în procesul de negocieri, în acastă perioadă am decis să nu oferim prea multe detalii pentru ca să nu influenţeze procesul de negocieri. Ceea ce este important este că insistăm să fie menţinută dicuţia şi negocierea pe dimensiunea economică”.

Ieri, după instituirea stării de urgenţă energetică, întreprinderea Energocom a fost împuternicită să procure urgent gaze de la furnizori alternativi. Aseară, secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională de la Kiev, Oleksi Danilov, a declarat, că Ucraina va livra gratuit volumul necesar de gaz pentru Republica Moldova.

OLEKSI DANILOV, secretarul Consiliului de Securitate din Ucraina: „Gazele respective nu vor fi furnizate Chişinăului contra cost, ci pentru o anumită perioadă, cu condiţia ca Moldova să le returneze ulterior. Sunt interese certe si proprii ca Republica Moldova să aibă gaz, pentru că suntem uniţi într-un singur sistem, avem un anumit teritoriu care se alimentează de pe teritoriul Moldovei, aşa că trebuie sa ne ajutam prietenii, vecinii noştri."

Şi Guvernul României a anunţat că va ajuta Republica Moldova să depăşescă criza energetică. Ieri, Parlamentul de la Chişinău a instituit stare de urgenţă energetică pentru o perioadă de 30 de zile. Contractul cu Gazprom a fost prelungit pentru o lună şi expiră pe 31 octombrie. În această lună, Republica Moldova importă gaze conform preţului de piaţă – 790 de dolari pentru mia de metri cubi, faţă de 550 de dolari în luna septembrie.