Încă 10 agenţi economici din Republica Moldova vor exporta material săditor în Rusia
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Încă 10 agenţi economici din Republica Moldova vor exporta material săditor în Rusia

Încă 10 agenţi economici din Republica Moldova, care deţin pepiniere pentru creşterea materialului săditor, au fost autorizaţi de către Serviciul Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară al Rusiei să exporte puieţi în această ţară. Decizia a fost luată în urma inspecţiei desfăşurate de către experţi Rosselhoznadzor, între 18 şi 24 iunie, la solicitarea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Contactat de IPN, directorul general ANSA, Gheorghe Gaberi, a spus că, până anul trecut, a fost blocat exportul materialului săditor din Republica Moldova către Federaţia Rusă. Blocajul a fost scos după ce o comisie de la Rosselhoznadzor a venit în Republica Moldova în inspecţie şi a autorizat opt agenţi economici să exporte material săditor în Rusia. „În total, acum 18 agenţi economici au dreptul să exporte, timp de doi ani, material săditor în Federaţia Rusă. Acest drept poate fi prelungit”, a remarcat Gheorghe Gaberi.

Agenţilor economici li s-a permis să exporte material săditor viticol, pomicol şi decorativ. Aceştia trebuie să îşi găsească parteneri în Federaţia Rusă pentru a încheia contracte de producere-livrare a puieţilor. „Federaţia Rusă are mai multe programe de dezvoltare a sectorului de culturi multianuale. S-a creat posibilitatea ca noi să putem coopera cu partea rusă în aceste sectoare”, a mai spus Gheorghe Gaberi.

Experţii de la Rosselhoznadzor au investigat în luna iunie pepinierele din Briceni, Edineţ, Orhei, Străşeni şi Sângerei.
Similare