Natalia Gavriliţa: Suntem decişi să continuăm creşterea salariilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Natalia Gavriliţa: Suntem decişi să continuăm creşterea salariilor

Creşterea salariilor pentru angajaţii din sectorul bugetar este o prioritate a actualului Guvern. O declaraţie în acest sens a făcut astăzi ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa, în cadrul unei şedinţe cu şefii Direcţiilor Finanţe din administraţia publică locală.

„Bugetul pentru anul 2020 va fi un buget al solidarităţii. Asta înseamnă creşteri salariale pentru majoritatea angajaţilor bugetari, dar şi prestaţii sociale mai mari pentru persoanele cu cele mai mici venituri. Creşterea veniturilor populaţiei este o prioritate a Guvernului şi, atâta timp cât vom avea o creştere a productivităţii şi respectiv a veniturilor la buget, suntem decişi să continuăm creşterea salariilor”, a declarat Natalia Gavriliţa.

Proiectul Bugetului Solidarităţii prevede majorarea salariilor cu 6-10 la sută pentru majoritatea angajaţilor bugetari. În acelaşi timp, unele categorii precum: primari, directori şi directori-adjuncţi de şcoli, bibliotecari, bucătari, pompieri şi militari, vor avea creşteri de salarii în mărime de le 400 la 2500 lei.

De asemenea, proiectul bugetului pentru 2020 prevede o autonomie financiară locală mai mare prin creşterea defalcărilor din impozitul pe venit al persoanelor fizice. Astfel, dacă până acum localităţile rurale primeau 75% din impozitul pe venit al persoanelor fizice, începând cu anul viitor acestea vor primi 100%, iar oraşele şi municipiile – 50%.

Totodată, vor fi extinse şi programele de asistenţă socială. În acest sens, mărimea ajutorului oferit pe perioada rece a anului va creşte de la 350 la 500 de lei. De asemenea, va fi implementat un nou program de susţinere a pensionarilor cu venituri mici pentru plata energiei electrice.
Similare
RECOMANDĂRI