Natalia Gavriliţa, despre Serviciul Vamal: trebuie să propună şi servicii, nu doar sancţiuni
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Natalia Gavriliţa, despre Serviciul Vamal: trebuie să propună şi servicii, nu doar sancţiuni

Serviciul Vamal (SV) trebuie să fie condus de o persoană sinceră şi cu mult curaj. În plus, viitorul şef al SV trebuie să aibă viziuni de dezvoltare a instituţiei, trebuie să înţeleagă cum funcţionează sectorul de stat, dar trebuie să înţeleagă şi cum funcţionează sectorul privat din economie. Declaraţia aparţine ministrei finanţelor, Natalia Gavriliţă, şi a fost făcută în cadrul emisiunii „O nas” de la postul Jurnal TV. Etapa finală de selectare a unuia dintre cei doi candidaţi la funcţia de şef al SV urmează să aibă loc joi, 31 octombrie, transmite IPN.

Natalia Gavriliţă spune că următoarea conducere a Serviciului Vamal trebuie să înţeleagă că lucrurile trebuie privite în ansamblu şi nu trebuie să se axeze, de exemplu, doar pe colectarea taxelor şi impozitelor la frontieră. „Pentru ţară este important să fie protejată de contrabandă şi aici Serviciul Vamal are rolul-cheie”, a continuat ministra.

 De asemenea, Natalia Gavriliţă spune că nu trebuie să existe o concurenţă între Serviciul Vamal şi Serviciul Fiscal în ceea ce priveşte acumulările de impozite. În opinia ei, SV ar trebui să propună servicii, dar nu doar să fie un organ care se ocupă de sancţionarea întreprinzătorilor. „Pentru noi este important ca în buget să vină bani, dar trebuie să ne orientăm pe dezvoltarea businessului şi economiei”, a afirmat Natalia Gavriliţă.

Ministra spune că etapa finală, de interviu a candidaţilor, va avea loc cu uşile deschise. Aceasta înseamnă că jurnaliştii vor putea fi prezenţi, dar nu vor putea face înregistrări.

Expertul economic Viorel Gârbu spune că Serviciul Vamal este o verigă foarte importantă, inclusiv pentru economia Republicii Moldova, pentru că bugetul de stat este format în proporţie de aproximativ 50% din veniturile care vin prin Serviciul Vamal. În plus, Serviciul Vamal contribuie, inclusiv, la formarea imaginii Republicii Moldova pentru că străinii când vin contactează în primul rând cu Serviciul Vamal.

La etapa finală a concursului pentru funcţia de şef al Serviciului Vamal au fost admişi doi candidaţi. Aceştia sunt Natalia Calenic şi Iurie Gorea.


 
Similare
RECOMANDĂRI