ECONOMIC

În septembrie, în Republica Moldova va sosi o misiune tehnică a FMI

post-img

 Până la sfârşitul anului 2018, nu este planificată nicio vizită a Misiunii de evaluare a Fondului Monetar Internaţional (FMI). O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în ajun, în cadrul unei conferinţe de presă la care a făcut bilanţul sesiunii de primăvară a Legislativului.

Potrivit speakerului, în cadrul Programului de trei ani (noiembrie 2016 - noiembrie 2019) privind acordarea unui sprijin financiar de $178,7 mil., Republica Moldova poate obţine următoarea tranşă aproximativ în primăvara anului viitor, după ce în ţară vor avea loc alegeri parlamentare şi va fi format un nou Guvern.

Evaluând relaţiile de parteneriat dintre Guvern şi Banca Naţională cu FMI, el a spus că în luna septembrie în Moldova va sosi o misiune tehnică a Fondului.

Candu a menţionat că experţii vor evalua situaţia macrofinanciară, executarea politicii bugetar-fiscale şi a celei monetar-creditare. Una din sarcinile misiunii va fi de a coordona cu autorităţile politica bugetar-fiscală şi parametrii bugetului pentru anul 2019.

"Experţii FMI nu vor discuta politica şi acţiunile autorităţilor moldoveneşti pentru perioada următoare. Acest lucru ţine de încheierea mandatului Guvernului şi Parlamentului. Discuţiile vor continua în primăvară, după alegeri şi după ce va fi numit noul Guvern. În orice caz, rămânem parteneri şi îndeplinim programul cu FMI", a subliniat Candu.

Pe 29 iunie, Consiliul de Directori Executivi al FMI a aprobat rezultatele celei de-a treia misiuni de evaluare, care a apreciat îndeplinirea de către Guvernul şi Banca Naţională a Moldovei a condiţiilor programului de trei ani cu FMI. Imediat după aprobare, FMI a acordat Moldovei o nouă tranşă în sumă de $22,5 mil., care au fost debursate în aceeaşi zi pe contul BNM. Alte $11,25 mil. au fost debursate peste câteva zile. Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că alocarea unei noi tranşe din asistenţa FMI este o recunoaştere a eforturilor Guvernului în realizarea angajamentelor asumate în Acordul cu FMI şi a reformelor convenite. 

Însă după aceea, săptămâna trecută, FMI, ca şi Banca Mondială şi alţi parteneri de dezvoltare au criticat dur Guvernul pentru desfăşurarea reformei fiscale fără coordonarea cu structurile financiare internaţionale.

 La 7 noiembrie 2016, Consiliul de Directori Executivi al FMI a aprobat un acord pe trei ani cu Republica Moldova, finanţat prin două instrumente de creditare - Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) şi Mecanismul extins de creditare (ECF), care are ca scop susţinerea programului de reforme economice şi financiare ale statului. Astfel, Republica Moldova a obţinut acces la o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere sau circa $178,7 mil. Din această sumă, BNM şi Guvernul au primit peste $80 mil.