ECONOMIC

Moneda euro, un nou record. Experţii spun că tendinţa crescătoare se va menţine

Valoarea monedei Euro a crescut şi a ajuns astăzi la 21 de lei şi 45 de bani, cu aproape 7 bani mai mult decât săptămâna trecută. Este cea mai înaltă cotaţie din acest an în Republica Moldova. Experţii economici spun că, în zilele următoare, tendinţa crescătoare se va menţine şi va afecta importatorii dar şi preţul la carburanţi. Specialiştii recomandă cetăţenilor să nu cadă totuşi pradă speculaţiilor.

La unele casele de schimb valutar din Chişinău un euro a ajuns să coste şi 21 de lei şi 45 de bani.

Experţii spun că deprecierea leului moldovenesc în raport cu valuta europeană este cauzată de tendinţele internaţionale dar şi de politica monetară a Bancii Naţionale.

VIOREL GÂRBU expert economic: „Acest lucru se datorează, este o consecinţei formate de Banca Naţională,  această instituţie are suficiente mijloace pentru a menţine dacă doreşte cotaţiile monedei naţionale, acest lucru nu este necesar în această etapă. Cred că acest lucru este şi o consecinţă a faptului că rata inflaţiei este mare şi prin deprecierea  monedei naţionale îş atinge scopul activităţii care îl are de asigurare a inflaţiei de 5 procente”.

Viorel Gîrbu susţine că tendinţa de depreciere a leului se va menţine pe parcursul întregii săptămâni. Acest lucru va afecta persoanele care au credite în euro, dar şi importatorii. Expertul nu exclude că şi preţul la combustibil ar putea creşte.

VIOREL GÂRBU expert economic: „Cred că pe viitor există presiune în acest sens, combustibilul, dacă se scumpeşte combustibilul asta înseamnă scumpirea tuturor bunurilor şi serviciilor într-o pondere mia mică, dar acest lucru va afecta”.

Specialiştii ne recomandă să nu cădem pradă speculaţiilor.

VIOREL GÂRBU expert economic: „Pe piaţa valutară, câştigă profesioniştii, persoanele care au active în valută de ordinul a o sută de mii de euro, cetăţenii care au 2, 3 mii de euro o să piardă mai mult pentru cumpărări şi vânzări”.

Moneda europeană a valorat cel mai mult în urmă cu 6 ani, când se vindea cu aproape 30 de lei. Banca Naţională a explicat acest fapt prin faptul că, în 2015, leul s-a depreciat după ce oferta de valută străină a scăzut din cauza restricţiilor impuse de Federaţia Rusă la importul produselor din Republica Moldova. O altă cauză a fost scăderea transferurilor de valută din partea cetăţenilor aflaţi în străinătate. La sfârşitul anului trecut, moneda europeană a depăşit pragul psihologic de 21 de lei.