ECONOMIC

Moldovagaz a cerut ANRE ajustarea tarifului la gaz pentru consumatori

Facturile la gaz de luna viitoare ar putea să provoace şi mai multe frisoane. Moldovagaz a cerut astăzi Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică să ajusteze tariful la gaz pentru consumatori. Şi asta pentru că şi preţul la gazul pe care-l achiziţionează întreprinderea a crescut de la 430 la 630 de dolari pentru o mie de metri cubi. Mulţi cetăţeni se gândesc cum ar mai putea strânge cureaua.

 
În cererea înaintată către ANRE, MoldovaGaz cere un tarif de 15 lei şi 58 de bani pentru un metru cub de gaz consumat. Un preţ cu 40% mai mare faţă de tariful deja majorat în noiembrie 2021. Cererea are la bază un argument solid. Ruşii ne vând gazul cu 630 de dolari pentru o mie de m3, iar tariful de 11 lei, pe care-l plătesc acum consumatorii, nu acoperă cheltuielile. Cu o ajustare de tarif, MoldovaGaz promite să facă la timp plăţile către Gazprom

„Această decizie este în strictă conformitate cu legislaţia, ea va permite să fie acoperit integral preţul de achiziţie şi astfel se va asigura executarea condiţiilor contractuale de plată faţă de furnizorul de gaze naturale. Potrivit calculelor S.A. "Moldovagaz", tarifele noi urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2022”, se arată în solicitarea făcută de MoldovaGaz.

Contactaţi de TVR Moldova, reprezentanţii ANRE au declarat că au recepţionat solicitarea de la MoldovaGaz şi o vor pune în discuţie, cel mai probabil, săptămână viitoare. Povara unui tarif mai mare la gazul consumat va cădea, în special, pe umerii celor care folosesc centrale autonome pentru încălzire, şi, pentru care, autorităţile nu au prevăzut compensaţii supplimentare.

„Lumea la noi nu e bogată şi nu are bani. -Va fi dificil pentru dumneavoastră? -Da, la toată lumea. - Mai aveţi de unde să faceţi economii pentru gaz? -De unde să facem? -Eu sunt la pensie, am lucrat 44 de ani în medicină, am 2000 de lei şi sunt nevoită lucrez pentru cu pensia cum sa-ti permiti? Cum să-l economisim?-Trăim la bloc, centralizat, căldura e data foarte tare, cui să ne adresăm, stăm cu ferestrele întredeschise, toata lumea se jeluie. O să ne străduim să plătim, cine are mai puţiv va plăti în jumătate, dar trebuie să plătească.Asta ne o face Rusia, special, Moldova a plătit tot, acum era pe o lună care rebuie în avans, dar deja pentru 3 solicită. Ei vor să ne înjosească”.

Experţii în energetică spun că majorarea tarifului este justificată dar nu au prognoze optimiste. Chiar dacă la vară, preţul de achiziţie a gazului va mai scădea, tariful din factură ar putea rămâne neschimbat.

ION MUNTEAN, expert în energetică: „Din cauza devierilor financiare semnificative care s-au  acumulat şi volumele mici de gaze natural care urmează să fie consummate pe parcursul verii, va fi necesar de menţinut un tariff majorat pentru a reuşi recuperarea devierilor pentru ca în următorul sezon de încălzire – octombrie – noiembrie 2022, întreprinderea să dispună de suficiente lichidităţi ca săî-şi onoreze plăţile către Gazprom fără o intervenţie din partea statului.

În acest sezon de încălzire, statul a fost nevoit să intervină de două ori pentru ca MoldovaGaz să poată face la timp plăţile către Gazprom. La sfârşitul lunii noiembrie 2021, Guvernul a încheiat un contract de cesionare a unei părţi a datoriilor Termoelectrica faţă de Moldovagaz. Datoriile au fost achitate prin intermediul companiei de stat Energocom, iar cu banii obţinuţi din această tranzacţie, Moldovagaz a achitat datoriile faţă de Gazprom. Ieri, printr-o decizie a Parlamentului, guvernul a plătit în avans către MoldovaGaz suma compensaţiilor pentru lunile ianuarie şi februarie, astfel încât, întreprinderea să poată face plăţile la timp, şi în avans, către Gazprom.