ECONOMIC

R. Moldova - ţară agrară? Topul produselor ce s-au scumpit cel mai tare în luna noiembrie este condus de legume

post-img

În noiembrie, în Republica Moldova a fost înregistrată o inflaţie de 0,8% faţă de 0,9% în luna octombrie.

De la începutul anului, inflaţia a constituit 6,6%, iar inflaţia anuală (din noiembrie 2018) este de 7,1%.

Astfel, rata inflaţiei depăşeşte ţinta inflaţiei urmărită de Banca Naţională de 5% plus-minus 1,5%.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la datele Biroului Naţional de Statistică, inflaţia din noiembrie este determinată de majorarea sezonieră a preţurilor la produsele alimentare - cu 1,9%. În acelaşi timp, mărfurile nealimentare s-au scumpit doar cu 0,1%, iar serviciile prestate populaţiei au rămas la nivelul din octombrie.

Dintre produsele alimentare, cel mai mult s-au scumpit vinetele - cu 69,9%, strugurii - cu 24,8%, roşiile - cu 24,7%, ardeiul - cu 16,7%, castraveţii - cu 15,5%, ouăle - cu 12,1%, merele - cu 9,2%. În schimb, s-au ieftinit citricele (-12,8%), fructele exotice (-6%), varza (-2,7%).

Printre mărfurile nealimentare, se atestă o creştere a preţurilor la cizmele de iarnă - cu 3%, mobilă - cu 0,9%. În acelaşi timp, gazul lichefiat îmbuteliat s-a ieftinit cu 1,6%, iar autoturismele - cu 1,4%.

Printre servicii, au fost înregistrate majorări de preţuri la plata pentru serviciile bonei - cu 3,8%, serviciile rituale - cu 1,7%. Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate reduceri de preţuri la serviciile transportului aerian de pasageri - cu 2,8%, serviciile de întreţinere a copiilor în creşe şi grădiniţe şi plata pentru închirierea apartamentelor - cu câte 0,9%.

În noiembrie 2018, în Moldova a fost înregistrată o inflaţie de 0,9%. Inflaţia anuală a constituit, la fel, 0,9%. Pentru anul 2019, Banca Naţională a prognozat iniţial o rată a inflaţiei la nivelul de 5,4%, iar apoi a revizuit-o de trei ori, prognoza actuală fiind de 5%.