ECONOMIC

Moldova îşi propune să reobţină dreptul de a exporta lactate pe piaţa europeană

post-img

Producerea laptelui în Republica Moldova a scăzut semnificativ în ultimii 25 de ani. Dacă în 1990 fermele moldoveneşti produceau anual aproape un milion şi jumătate de tone de lapte, astăzi cantitatea s-a redus la 400 de mii de tone.

Datele au fost prezentate de către Ion Parea, viceministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, la Conferinţa internaţională „Calitatea şi siguranţa laptelui”, transmite IPN.

„În1990, majoritatea animalelor erau în sectorul obştesc, potenţialul era pe atunci concentrat în gospodăriile agricole. Astăzi, multe animale sunt în sectorul privat, unde nu se înregistrează acele performante care sunt în alte state”, a spus Ion Parea, accentuând că sectorul are urgent nevoie de revigorare.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, a remarcat că exportul de lapte pe piaţa europeană este strict monitorizat. Moldova, dacă vrea să exporte acest produs, trebuie să facă o analiză a deficienţelor sectorului şi să-şi ajusteze politicile pentru consolidarea halelor de producere, astfel încât să se respecte standardele UE pe întreg lanţul valoric. „Sunt necesare acţiuni ce ţin de adoptarea legislaţiei, de efectuarea controalelor, de monitorizarea şi supravegherea sănătăţii animalelor”, a spus Peter Michalko.

Directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi, a confirmat că se doreşte obţinerea dreptului de export al produselor lactate pe piaţa UE. „Republica Moldova mulţi ani a exportat în ţările membre ale UE îngheţată şi alte produse cu conţinut de lapte. Ne-am pus drept obiectiv să reobţinem acest drept”, a spus Gheorghe Gaberi.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în 2016, producţia de lapte s-a diminuat cu 0,8% faţă de 2015, din cauza micşorării efectivului mediu de vaci în întreprinderile agricole cu 10,1% şi în gospodăriile populaţiei – cu 1,9%.