ECONOMIC

Mold-street: ZEL Bălţi devine treptat ”oaza industrială” a Republicii Moldova

post-img

Una dintre zonele economice libere care a înregistrat cel mai palpabil succes până în prezent se pregăteşte să elibereze ”legitimaţii” de rezident unor noi investitori.

ZEL Bălţi – care găzduieşte reprezentanţi importanţi ai industriei din UE şi SUA – va putea deveni o ”oază industrială” a ţării, rivalizând astfel cu capitala, notează mold-street.md.

Administraţia ZEL Bălţi a discutat recent cu reprezentanţii câtorva companii din Uniunea Europeană care s-au arătat interesate de oportunităţile de afaceri oferite de zona respectivă şi au vizitat ţara pentru a-şi face publice propunerile investiţionale. 

Designer pentru brandurile mondiale

Una dintre ele este compania franceză DIAM International. Directorul general al grupului, Benjamin Bullmer, a declarat în cadrul unei întrevederi cu conducerea Ministerului Economiei că intenţionează să deschidă în Republica Moldova o fabrică cu 100 de locuri noi de muncă pentru conceptualizarea şi producerea componentelor de design publicitar, folosit la promovarea mărfurilor şi a produselor din diferite domenii. Şeful companiei a remarcat poziţionarea geografică reuşită a ţării şi acordurile de liber schimb atât cu UE, cât şi ţările CSI. 

Împreună cu filialele sale, DIAM International proiectează, dezvoltă, fabrică şi instalează o gamă de soluţii de comercializare pentru punctele de vânzare cu amănuntul. Oferă soluţii conceptuale şi grafice, precum şi materiale pentru amenajarea magazinelor, buticurilor în centre comerciale, a chioşcurilor, a interiorului aeroporturilor, farmaciilor, saloane de înfrumuseţare, spitalelor şi centrelor de sănătate. Acesta mai produce accesorii pentru articole cosmetice, electronice, vestimentaţie, vinuri şi băuturi alcoolice, produse din tutun, bijuterii, ceasuri şi altele. 

Printre clienţii grupului se numără Calvin Klein, Dior, Dolce&Gabbana, Gucci, MaybelLine, Lancome, L’Oreal, MaxFactor, Olay, Samsunt, Laurent-Perrier, Braun, etc. 

DIAM International operează 25 de oficii şi ateliere de producţie în 18 ţări, la care sunt angajate peste 2.000 de persoane, şi are în spate o experienţă pe piaţă de peste 40 de ani. El a făcut parte din grupul LBO France începând cu anul 2012.  Peste patru ani, în 2016, DIAM a fost preluat de fondul de investiţii Ardian, o companie de investiţii private, cu active de 55 de miliarde de dolari gestionate sau consiliate în Europa, America de Nord şi Asia. 

Furnizor pentru Tesla

Cealaltă companie, Coroplast Fritz Müller, este un producător de origine germană. Subsidiara din Moldova, Coroplast Harness Technology urmează să construiască hale de producţie cu suprafaţa totală de circa 9.000 de metri pătraţi. Valoarea investiţiei anunţate este de 10 milioane de euro, iar numărul de angajări – potrivit comunicatului plasat pe site-ul companiei – va constitui 200 de persoane în primul an de activitate şi va creşte până la 600 până la sfârşitul anului. 

Administraţia ZEL Bălţi a anunţat că firma respectivă va fabrica module de cablaj electric în subzona din Căuşeni şi se aşteaptă la vânzări de 22 de milioane de euro în prima fază a proiectului. 

Compania germană produce benzi adezive industriale, joncţiuni şi cabluri electrice pentru diverse tipuri de autovehicule. Ea mai livrează soluţii şi materiale pentru sectorul energetic, sfera medicală şi de ocrotire a sănătăţii, iluminare şi măsurare. Cu începere din 2015, Coroplast livrează cabluri şi pentru renumitele autoturisme electrice Tesla. 

Coroplast Fritz Müller a fost fondată în anul 1928 şi este o afacere de familie, transmisă din generaţie în generaţie. Cu un număr total de circa 6.200 de angajaţi în 18 ţări, firma a generat vânzări de 470 de milioane de euro în anul 2016. Sediul şi uzinele principale se află în localitatea natală Wuppertal, iar celelalte operaţiuni de producere sunt dispersate în Germania, Polonia, Tunis, Mexic, SUA şi China. 

Un potenţial candidat

Un potenţial candidat este compania germană Himolla, specializată în fabricarea mobilei, care reprezintă unul dintre cei mai mari producători de mobilă în Europa.