Mold-Street. Un nou val de scumpiri la ţigări, în următorii ani acciza se va majora de patru ori
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mold-Street. Un nou val de scumpiri la ţigări, în următorii ani acciza se va majora de patru ori

Ministerul Finanţelor propune majorarea cu circa 28% a cotei accizelor la ţigările fără filtru pentru anii 2019-2020. Motivul invocat este atât necesitatea de a armonizare a taxelor din Republica Moldova cu cele din UE, cât şi acumulare de mai mulţi bani la bugetul de stat, scrie Mold-Street.

Astfel potrivit sursei citate pentru anul 2019 se propune ca la ţigările fără filtru cota specifică a accizei să fie de 460 de lei pentru 1.000 de bucăţi (cu 100 lei mai mare decât era prevăzut în Codul Fiscal) şi 6% cota ad-valorem, iar pentru anul 2020 – cota specifică de 540 de lei (cu 60 de lei decât era planificat) pentru 1000 de bucăţi şi 9% cota ad-valorem.

În următorii ani acciza la ţigări se va majora de patru ori

Ministerul Finanţelor menţionează că "modificarea are ca scop primordial armonizarea legislaţiei fiscale în concordanţă cu cotele accizelor stabilite de către Directiva UE 2011/64/UE ...privind structura şi ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat", dar şi prin prevederile din Acordul de Asociere şi Convenţia-cadru pentru controlul tutunului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2003.

"În acest sens, în conformitate cu angajamentele asumate, Republica Moldova urmează să aplice pînă în anul 2025 cota accizului nu mai mică de 90 euro (circa 1.800 lei cursul actual n.r. ) pentru 1.000 de ţigarete, indiferent de preţul ponderat de vânzare cu amănuntul", se arată în nota de argumentare a proiectului.

Altfel spus acciza la ţigări ar urma să mai crească de patru ori şi ceva până în anul 2025. Şi aceasta se va face conform unui grafic. Ţinând cont de faptul că autorităţile rămân în urma graficului, apoi după anul 2020 creşterile vor fi mai semnificative. Iar ca efect vor creşte preţurile la ţigări.

Gaură de sute de milioane lei

Măsura este privită şi ca o acţiune de combatere a consumului produselor din tutun. În plus autorităţile au conştientizat şi necesitatea unificării cotelor accizelor la ţigaretele fără filtru cu cea a ţigaretelor cu filtru, "dat fiind faptul că există o rată înaltă de substituire a acestora ceea ce face ca ţigaretele fără filtru să aibă o atractivitatea mai mare".

Continuarea materialului o găsiţi aici

Similare