Mold-street: Primăria Chişinău alocă anual 400 de milioane de lei pentru a subvenţiona două întreprinderi falite
Sursa foto:rtec.md Vizualizari:

Mold-street: Primăria Chişinău alocă anual 400 de milioane de lei pentru a subvenţiona două întreprinderi falite

Peste 10% din bugetul anual al municipiului Chişinău este alocat pentru a subvenţiona două întreprinderi municipale: Regia Transport Electric şi Parcul Urban de Autobuze, scrie mold-street.com.

Nu este o excepţie nici în 2018, an în care Bugetul municipiului Chişinău prevede venituri de 3,76 de miliarde de lei şi cheltuieli de 4,05 miliarde de lei. Astfel, deficitul va constitui circa 290 de milioane de lei.

Potrivit mold-street.com, aproape 10% din alocaţiile din bugetul local vor fi direcţionate pentru a subvenţiona serviciile de transport public prestate de două întreprinderi municipale – Regia Transport Electric (RTEC) şi Parcul Urban de Autobuze.

Astfel, Regia Transport Electric va primi în 2018, de la bugetul municipal circa 250 de milioane de lei. E o sumă uriaşă şi depăşeşte de aproape două ori alocaţiile de acum 3-4 ani.

Grosul sumei – circa 177 de milioane de lei sunt alocaţii pentru prestarea serviciilor de transport călători. De fapt sunt subvenţii pentru a acoperi pierderile de la transportarea călătorilor. Alte 72 de milioane de lei sunt destinate pentru a finanţa asamblarea troleibuzelor cu mers automat.

Numărul de troliebuze ce sunt scoase pe linie ar urma să ajungă la 302 unităţi, făţă de 298 în 2016.

De exemplu, în anul 2016, Regia Transport Electric a avut cheltuieli estimate la 366 de milioane de lei, în timp ce veniturile de la transportarea pasagerilor au constituit doar 177,8 milioane de lei. Diferenţa de aproape 190 de milioane de lei a fost acoperită din bugetul municipal. Întreprinderea susţine că a primit doar 139 de milioane de lei.

Pentru anul 2018, Regia planifică să acumuleze venituri de aproape 200 de milioane lei de la transportarea pasagerilor, în timp ce cheltuielile vor ajunge la 418 milioane de lei.

Similare