ECONOMIC

Mold-street: Patenta de întreprinzător, între populism şi evaziune fiscală

post-img

Subiectul aferent patentei de întreprinzător în comerţul la tarabă în pieţe continuă să genereze discuţii aprinse, iar presiunea străzii pare să menţină, în continuare, acest gen de activitate sub umbrela patentei.

Asta chiar dacă menţinerea acestui mecanism comportă mai multe riscuri decât beneficii pentru economie, iar termenul iniţial la care patenta în comerţ trebuia să dispară era sfârşitul anului 2008, apoi a fost prelungit de Guvernul condus de Zinaida Greceanâi (sub presiunea străzii) până pe 1 ianuarie 2017, notează mold-street.com.

După ce, în decembrie 2016, autorităţile au fost presate să mai facă o concesie patentarilor din comerţ, oferindu-le o extensie de încă doi ani pentru a-şi desfăşura activitatea, deputatul socialist Grigore Novac a venit cu o iniţiativă de a mai oferi un bonus de un an până la finele anului 2019, într-un context în care de la începutul anului 2017 Guvernul a oferit o alternativă rezonabilă patentei din comerţ.

Ce propune deputatul Grigore Novac

Iniţiativa venită din partea parlamentarului socialist Grigore Novac propune modificarea a trei articole din Legea cu privire la patenta de întreprinzător, care se rezumă la următoarele:

• Permisiunea comercianţilor cu amănuntul de a desfăşura activitatea în baza patentei de întreprinzător până la 31 decembrie 2019, faţă de 2018 cum este stipulat în redacţia actuală a legii.

• Permisiunea comercianţilor cu patentă de a activa şi în locurile autorizate de administraţia publică locală, şi nu doar în cadrul pieţelor comerciale create în condiţiile art. 12 din Legea cu privire la comerţul interior.

• În cazul desfăşurării activităţii de întreprinzător pe întreg teritoriul raionului, taxa lunară se achită în cuantumul specificat în rubrica Celelalte municipii, orăşele din anexă, şi nu pentru fiecare localitate în parte cum este prevăzut acum.

Argumentul principal – protestele stradale

Autorul îşi justifică iniţiativa ca o consecinţă a „protestelor stradale şi a multiplelor plângeri ale titularilor de patente”, iar scopul proiectului său este „protejarea activităţilor în baza patentei de întreprinzător pentru persoanele ce dispun de resurse financiare limitate, dar ar dori să dezvolte o afacere, avantajele fiscale ale acestuia fiind mai mult decât evidente”.

Astfel, iniţiatorul proiectului constată că nu în toate localităţile Republicii Moldova teritoriul unde cetăţenii comercializează diferite produse are statut de piaţă şi consideră oportun de a fi permis comercianţilor cu patente de a vinde şi în locurile autorizate de administraţia publică locală, mai ales că una din atribuţiile acesteia este de a autoriza comerţul în zone publice, de a organiza târguri şi iarmaroace. 

Propunerea de extindere cu încă un an a termenului de desfăşurare a activităţilor de comerţ cu amănuntul este justificată prin faptul că „Republica Moldova se află într-o criză economică profundă, iar această extindere va asigura creşterea volumului de vânzări pe piaţa internă de consum şi va asigura menţinerea locurilor de muncă existente”. Argumentul dat este oarecum curios, având în vedere că este greu de presupus care vor fi condiţiile economice din ţară în anul 2019. Totodată, pare suspectă reacţia deputatului la proteste, în condiţiile în care autorităţile nu s-au simţit obligate să facă concesii protestatarilor în trecut.