Mold-street: Misterul creşterii spectaculoase a stocului investiţiilor străine
Sursa foto:cnipmmr.ro Vizualizari:

Mold-street: Misterul creşterii spectaculoase a stocului investiţiilor străine

În prima jumătate a acestui an s-a atestat o creştere spectaculoasă, cu circa 11,9% a stocului de pasive sub formă de investiţii directe, acesta ajungând la finele lunii iunie 2017, la nivelul de 3.444,67 milioane dolari, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Din acest stoc acţiunile şi participaţiile în fonduri de investiţii deţin o pondere de 47.4 la sută, iar instrumentele de datorie – 52,6 la sută, notează mold-street.com.

Componenţa instrumentelor de datorie este mixtă, 1.123,4 milioane dolari reprezintă stocul împrumuturilor contractate de la investitorii străini direcţi, 115.05 milioane dolari sunt angajamente sub formă de credite comerciale faţă de investitorii străini direcţi şi 571.97 milioane dolari este stocul altor datorii faţă de investitorii străini direcţi.

Cel mai mare impact l-a avut evoluţia ratei de schimb a valutelor

Datele BNM mai relevă că în totalul angajamentelor externe, investiţiilor directe sub formă de acţiuni şi participaţii la capital le-a revenit o pondere de 19.7% (în creştere cu 2.5 p. p. faţă de finele anului 2016)

Cât despre creşterea spectaculoasă a stocului de investiţii directe, apoi aceasta a constituit 365,35 milioane dolari şi a fost de patru ori mai mare decât în tot anul 2016.

Similare