ECONOMIC

Mold-street: Minimul de existenţă a ajuns să fie de trei ori mai mic decât salariul mediu pe economie

post-img

În semestrul întâi al 2018, mărimea minimului de existenţă a crescut cu doar 1,6% şi a constituit în medie pe lună pentru o persoană 1.895,7 lei, relevă date ale Biroului Naţional de Statistică (BNS).

În condiţiile în care salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în această perioadă a crescut mai rapid şi a însumat 6.141,2 lei, aceasta a dus la creşterea cu 11,1% a co-raportului dintre salariul mediu lunar şi minimul de existenţă pentru populaţia în vârstă aptă de muncă: de la 2,7 ori în prima jumătate a anului 2017 la 3 ori în aceeaşi perioadă a acestui an, notează mold-street.com.

Diferenţe majore dintre oraşe şi sate

Nivelul maxim de acoperire al minimului de existenţă pentru populaţia aptă de muncă a fost atins de salariaţii din sectorul informaţii si comunicaţii – de 6,7 ori, iar cel minim – de salariaţii din artă, activităţi de recreere şi de agrement, al căror salarii acoperă minimul de existenţă în proporţie de doar 1,8 ori.

În funcţie de mediul de reşedinţă, se constată diferenţe semnificative, cea mai mare valoare a minimului de existenţă fiind înregistrată pentru populaţia din oraşe mari (mun. Chişinău şi Bălţi) – 2.061,7 lei, cu 10,2% mai mult comparativ cu alte oraşe – 1.870,3 lei şi cu 12,7% faţă de mediul rural – 1.830,1 lei. 

Pe categorii de populaţie, valoarea maximă a minimului de existenţă revine populaţiei în vârstă aptă de muncă – 2.014,7 lei şi, în special, bărbaţilor – 2.177,1 lei, comparativ cu 1.837,6 lei în cazul femeilor.

Minimul de existenţă pentru copii constituie în medie 1.815,4 lei lunar, cu o diferenţiere a acestui indicator în dependenţă de vârsta copilului, de la 696,7 lei pentru un copil în vârstă de până la 1 an până la 2.045,4 lei pentru un copil în vârstă de 7-17 ani.

În funcţie de mediul de reşedinţă al acestora, minimul de existenţă pentru copiii din oraşele mari este cu 13,5% mai mare comparativ cu mediul rural, iar în cazul copiilor în vârstă de până la un an această diferenţă constituie 20,6%.

Filip se laudă

Datele statistice relevă că pentru pensionari, minimul de existenţă a constituit 1.589 lei şi reprezintă doar 83,8% din valoarea medie pentru total populaţie.

Valoarea medie a pensiei lunare, stabilite la 1 iulie 2018, a constituit 1.658,7 lei, ce face posibilă acoperirea minimului de existenţă pentru această categorie de populaţie la nivel de 104,4%, constată BNS.

Aceasta l-a făcut pe premierul Pavel Filip să declare triumfător la o întrevedere cu Directorul de Ţară al Băncii Mondiale, Satu Kahkonen că "pensia medie pe ţară pentru prima dată a depăşit minimul de existenţă".

Totuşi dacă considerăm pensia medie pentru limită de vârstă, co-raportul respectiv este aproape 100%.

În plus începând cu anul 2017 mărimea medie a pensiei lunare stabilite este calculată inclusiv cu pensiile pensionarilor organelor de forţă.

Indemnizaţiile pentru îngrijirea copiilor asigură doar 34,6% din necesarul minim

În condiţiile în care indemnizaţiile lunare pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la 3 ani constituie în medie 1.419,3 lei pentru persoanele asigurate, aceste plăţi acoperă valoarea minimului de existenţă pentru copiii în vârstă de 1-6 ani în proporţie de 91%.

În cazul persoanelor neasigurate mărimea indemnizaţiilor lunare pentru îngrijirea copiilor (540 lei) asigură doar 34,6% din necesarul minim pentru copiii în vârstă de 1-6 ani.

Potrivit legislaţiei mărimea minimului de existenţă se calculează prin însumarea mărimii valorice a coşului alimentar, a cheltuielilor pentru procurarea mărfurilor industriale şi pentru achitarea serviciilor, precum şi a mărimilor primelor şi contribuţiilor obligatorii.