Mold-street: Epopeea construcţiei drumului de ocolire de la Ungheni sau cum Guvernul a ratat 2,4 milioane de euro
Sursa foto:expresul.md Vizualizari:

Mold-street: Epopeea construcţiei drumului de ocolire de la Ungheni sau cum Guvernul a ratat 2,4 milioane de euro

Administraţia de Stat a Drumurilor anunţă finalizarea lucrărilor şi darea în exploatare a drumului de ocolire a oraşului Ungheni, R1 km 96+200 – km 103+913, construit de compania OHL ZS (Cehia). Tergiversarea cu peste un an şi jumătate a costat bugetul circa 40 de milioane de lei, scrie Mold-street.

Drumul cu o lungime de 7,71 kilometri este construit în cadrul Proiectului de Susţinere a Programului din Sectorul Drumurilor, finanţat din mijloacele grantului Comisiei Europene "Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate", notează mold-street.com.

Contractul de construcţie a fost semnat încă pe 24 martie 2014 şi drumul urma să fie dat în exploatare în iunie 2016. Lucrările au fost însă tergiversate din diverse motive, aşa că, pe 1 ianuarie 2017, proiectul avea un grad de realizare de doar 25%.

La finele lunii august o inspecţie a Administraţiei de Stat a Drumurilor a atestat însă că firma OHL ZS (Cehia), realizase doar 48,27% din lucrările de construcţie şi a încălcat prevederile acordului, dar şi ale unui Plan de Acţiuni.

La începutul lunii decembrie 2017, gradul de realizare a ajuns la 87%, dar drumul nu putea fi finalizat din cauza iernii. În acelaşi timp, pe 6 decembrie 2017 a expirat acordul de grant pentru lucrările acestui drum, potrivit căruia UE oferea 11 milioane de euro, ceea ce semnifica că banii rămaşi nu mai puteau fi folosiţi.

Conform datelor prezentate de ASD, din cele 11 milioane de euro au fost absorbite circa 8,62 milioane de euro. În consecinţă, restul sumei de circa 2,4 milioane de euro (peste 45 milioane de lei) a rămas la UE. Respectiv, aceşti bani au fost alocaţi de la Bugetul de stat pentru a finaliza lucrările şi a da în exploatare drumul. Potrivit ASD, cofinanţarea din mijloacele Fondului Rutier a fost de circa 40 de milioane de lei (estimativ 2,11 milioane de euro).
Similare
RECOMANDĂRI