ECONOMIC

Mold-Street: Domeniile unde încă se plătesc salarii de 1.000 - 2.900 de lei

post-img

Datele Serviciului Fiscal de Stat relevă că în ţara noastră sunt sectoare şi companii ce continuă să achite salarii de 3-5 ori mai mici decât salariul mediu pe economie.

Şi aceasta în pofida măsurilor de relaxare fiscală luate un an în urmă de către Guvernul Filip, dar şi acţiunilor de conformare a contribuabililor întreprinse de Fisc în segmente ale economiei naţionale prioritare pentru monitorizare, transmite Mold-street.com.

Salarii de 1.176 lei achitate în agricultură

Astfel în primele 9 luni ale acestui an, salariul mediu lunar la contribuabilii, monitorizaţi de Fisc prin prisma Programului de conformare, a constituit doar 2.358 de lei (circa 120 de euro pe lună).

Chiar dacă este în creştere cu 18%, faţă de anul 2018 (1.995 lei), acesta este de trei ori şi ceva mai mic decât salariul mediu pe economie.

Datele Fiscului arată că în primele 9 luni ale acestui an cele mai mici salarii au fost achitate de agenţii economici din agricultură - doar 1.176 de lei pe lună, adică de aproape 6 ori mai puţin decât salariul mediu pe economie în trimestrul III al anului 2019.

Un astfel de salariu este sub limita sărăciei.

Anul trecut însă salariul mediu în agricultură, la agenţii economici monitorizaţi de Fisc nu ajungea nici la o mie de lei, adică era de aproape 50 de euro.

În restaurante se plătesc doar 2.269 lei pe lună

Urmează restaurantele şi alte activităţi de servicii de alimentaţie cu un salariu mediu de doar 2.269 lei, ceea ce este de trei ori şi ceva mai puţin decât media pe economie. Anul trecut salariul mediu plătit de restaurante nu depăşea nici 1.850 de lei pe lună.

Pe trei se află întreţinerea şi repararea autovehicolelor - cu 2.390 de lei, apoi serviciile de înfrumuseţare/îngrijire şi sănătate - cu 2.555 lei şi transportul - cu doar 2.674 de lei pe lună. În construcţii salariul mediu a fost de 2.895 lei pe lună, cu 11% mai mare decât în 2018.

Serviciul Fiscal de Stat a stabilit pentru anul 2019 următoarele segmente ale economiei naţionale cu risc sporit de neconformare fiscală, care sunt prioritare pentru monitorizare şi anume: 

❖ Construcţia;
❖ Agricultura;
❖ Restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie;
❖ Transport;
❖ Servicii de înfrumuseţare/îngrijire şi sănătate;
❖ Întreţinerea şi repararea autovehicolelor;
❖ Comerţul cu ridicata a produselor alimentare;
❖ Persoanele fizice posibili subiecţi ai aplicării metodelor şi surselor indirecte de estimare a veniturilor.