Mold-Street: De ce scad rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mold-Street: De ce scad rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei

Pe 31 mai, activele oficiale de rezervă ale Băncii Naţionale a Moldovei au constituit 2,84 miliarde de dolari, în descreştere cu 26.58 milioane de dolari în comparaţie cu finele lunii aprilie 2018.

În acelaşi timp, comparativ cu situaţia de la începutul anului, rezervele s-au majorat cu 39,45 milioane de dolari, iar faţă de nivelul de acum un an cu circa 407 milioane de dolari, notează Mold-Street.

Potrivit BNM în luna mai, diminuare activelor oficiale de rezervă a fost determinată în special de deprecirerea cursurilor de schimb ale valutelor componente alte rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA.

La fel a contribuit la scăderea rezervelor şi plata sumei de 7,42 milioane de dolari, aferentă serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova, ieşirile nete de 6.52 milioane dolari, aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licenţiate şi plăţile Ministerului Finanţelor al Republicii Moldova în valoare de 5.23 milioane dolari.

Totodată, pe parcursul lunii mai, la majorarea activelor oficiale de rezervă a contribuit înregistrarea unor credite şi granturi de 14,92 milioane dolari în favoarea Ministerului Finanţelor pentru proiecte investiţionale: intervenţiile pe piaţa valutară internă sub formă de cumpărări de valută în valoare de 10,1 milioane de dolari şi veniturile de 3.88 milioane dolari de la gestionarea rezervelor valutare etc.

Pe 31 ianuarie 2018, rezervele valutare au ajuns la nivelul de 2,9 miliarde dolari, cel mai mare din istoria Republicii Moldova. Datele Băncii Naţionale, relevă că doar într-o săptămână (12-19 ianuarie 2018) activele oficiale de rezervă au înregistrat o creştere cu circa 68 de milioane de dolari.

Similare
RECOMANDĂRI