Mold-street: Cum Rusia ne-a lăsat fără circa 1,5 miliarde de dolari
Sursa foto:Business Magazin Vizualizari:

Mold-street: Cum Rusia ne-a lăsat fără circa 1,5 miliarde de dolari

Cele două embargouri din 2006 şi din 2013, cât şi alte restricţii impuse de Rusia la exporturile de vinuri din Moldova pe piaţa rusească au provocat pierderi directe de peste 200 de milioane de dolari, iar valoarea veniturilor ratate se ridică la peste 1,5 miliarde de dolari, arată o analiză realizată de specialiştii Oficiului Naţional al Viei şi Vinului.

Ca urmare a acestor embargouri, sectorul vitivinicol a fost lovit de o recesiune profundă, ce a dus la reducerea de trei ori a exporturilor de vinuri: de la 360 de milioane de dolari în 2005 la doar 102 milioane de dolari în 2016, notează mold-street.com.

Proporţiile dezastrului provocat de Rusia

În plus, peste 80 de vinării au falimentat, suprafaţa plantaţiilor de viţă-de-vie s-a redus cu peste 80.000 de hectare sau cu circa 40%, afectând grav lanţul de producere. Ramura a pierdut şi peste 1.200 de specialişti în domeniu, se arată în studiul ONVV.

Iar imaginea produselor Republicii Moldova a fost grav afectată. Pierderile financiare şi impactul distructiv încă nu a fost pe deplin recuperat, iar industria vitivinicolă din Moldova a fost impusă să se reinventeze în condiţiile unei crize sistemice ce a durat peste 5 ani.

"Din cauza acestor restricţii şi embargouri, ţara noastră a pierdut din 2006 şi până în prezent anual cel puţin câte un punct procentual din produsul intern brut, iar efectele negative le-au resimţit toate ramurile economiei naţionale", descrie proporţiile dezastrului economistul Andrei Crigan, autorul studiului.

Cum a renăscut sectorul

Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, este mai direct şi compară lovitura dată de Rusia vinificaţiei şi viticulturii din Moldova cu prejudiciile provocate de filoxeră (o boală ce a distrus practic 90% din plantaţii) sectorului vitivinicol în secolul XIX.

"Embargoul din martie 2006 a generat şi o panică în mediul de afaceri. Sectorul privat din domeniul vitivinicol era practic paralizat şi a fost nevoie de câţiva ani ca să ne unim eforturile ca să ieşim împreună din acest impas", a declarat Gheorghe Arpentin.

Vasile Luca, viceministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului , consideră că e o minune faptul că sectorul a rezistat şi s-a refăcut.

Similare