Mold-street: Acţionarii băncilor riscă să rămână iarăşi fără dividende
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mold-street: Acţionarii băncilor riscă să rămână iarăşi fără dividende

În pofida profitului net de peste 1,6 miliarde de lei, obţinut în anul 2018 şi a profitului de peste jumătate de miliard de lei în primul trimestru al acestui an, Banca Naţională a Moldovei a recomandat conducerii băncilor de a nu distribui capitalul sub formă de dividende.

Motivul invocat este necesitatea "menţinerii unor bănci stabile, capabile să facă faţă provocărilor la adresa capitalului impuse pe de o parte de cerinţele de reglementare existente şi pe de altă parte de desfăşurarea activităţilor curente, care expun băncile la diferite riscuri",  scrie Mold-Streeet.com

De notat că adunările generale ale unor bănci au decis deja plata de dividende acţionarilor. Totodată BNM şi în ultimii 2-3 ani a recomandat neplata de către bănci a dividendelor din aceleaşi motive. 

De asemenea Banca Naţională atestă încalcarea de către unele instituţii financiare a limitelor prudenţiale.

Referitor la Regulamentul privind expunerile mari, BNM menţionează că o bancă continuă să încalce limita prudenţială stabilită de BNM de 15% la sută din fondurile proprii, însă aceasta dispune de un plan de diminuare a expunerii, respectând termenele stabilite în plan.

Similare
RECOMANDĂRI