ECONOMIC

Mold-street: A doua ca mărime bancă din Republica Moldova rămâne sub administraţia temporară a Băncii Naţionale

post-img

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei a decis prelungirea pentru o perioadă de şase luni, începând cu data de 20 aprilie 2019, a mandatelor administratorilor temporari ai Moldindconbank.

Potrivit BNM, administratorii temporari îşi exercită mandatul în cadrul intervenţiei timpurii instituite anterior la Moldindconbank. Totodată autoritatea bancară susţine că banca activează în regim normal şi prestează toate serviciile, inclusiv cele legate de operaţiunile cu depozitele, de creditare şi decontări, notează mold-street.com.

Funcţia de administrator temporar şi preşedinte la Moldindconbank va fi exercitată în continuare de Victor Cibotaru, iar Consiliul băncii va fi condus de Giedrius Steponkus, cetăţean al Lituaniei, fost membru al Consiliului de supraveghere şi vicepreşedinte al Bursei de Valori din Vilnius, membru al grupului Banking Stakeholder Group (European Banking Authority).

Regimul de intervenţie timpurie, a fost introdus de BNM pe 20 octombrie 2016, când au fost suspendate drepturile a unui grup de acţionari ce acţionau concertat şi deţineau 63,89% din acţiunile Moldindconbank.

Ulterior acţiunile au fost puse sub sechestru şi apoi scoase la mezat. O lună în urmă, pe 18 martie 2019, în cadrul unei licitaţii cu strigare pe piaţa reglementată a Bursei de Valori, compania Doverie-Invest SA din Bulgaria, care a obţinut permisiunea prealabilă a Băncii Naţionale, a achiziţionat 3.173.751 acţiuni ale Moldindconbank, achitând peste 764 milioane de lei.

Noul proprietar, firma Doverie-Invest din Bulgaria a fost creată în decembrie 2018 de către Doverie United Holding AD. Acţionarii principali ai holdingului sunt Sopharma AD - 32,82% şi Telekomplet AD - 6,92%, companii afiliate milionarului bulgar Ognyan Donev şi lui Radosvet Krumov Radev, un fost şef din cadrul Securităţii din Bulgaria.

Moldindconbank este a doua ca mărime bancă din Moldova şi în ultimii ani a fost implicată în mai multe operaţiuni şi tranzacţii dubioase: de la spălarea a peste 20 de miliarde de dolari provenţi din Rusia (Laundromatul), la manipularea pieţei valutare în anii 2014-2015.