ECONOMIC

Ministrul finanţelor, în discuţii cu antreprenorii despre retragerea din Parlament propunerea pentru Strategia Moldova 2030

post-img

Măsurile întreprinse, precum şi măsuri ce urmează a fi implementate pentru soluţionarea solicitărilor şi propunerilor mediului de afaceri au fost discutate de către ministrul finanţelor, Natalia Gavriliţa, cu membri Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova. La şedinţă au fost discutate propunerile consolidate pentru elaborarea obiectivelor ce vizează politica fiscală şi vamală pentru anul 2020 şi au fost prezentate, de către Ministerul Finanţelor, obiectivele politicii fiscale şi vamale pentru anii 2020-2022, transmite IPN.

Natalia Gavriliţa a menţionat că, în contextul elaborării bugetului pentru anul 2020, au avut loc multiple consultări publice. „Competitivitatea economiei noastre autohtone este un subiect înalt pe ordinea noastră de zi. În cadrul consultărilor am decis că trebuie să venim totuşi cu un document de politici pe termen mediu. Şi am retras din Parlament propunerea pentru Strategia Moldova 2030 şi o analizăm ca să vedem care este abordarea noastră, inclusiv acolo se vor regăsi măsurile care au indicatori de multiplicare înalţi”, a notat ministrul, menţionând că se vor regăsi măsuri pentru susţinerea producătorului local.

Potrivit ministrului, începând cu 1 ianuarie, au fost anunţate măsurile de impozitare. Ceea ce se propune sunt nişte măsuri de administrare fiscală. De asemenea, sunt propuneri de a lăsa la latitudinea autorităţilor publice locale anumite impozite şi taxe locale pentru a spori autonomia financiară. „Ceea ce propunem noi – cotele nu le creştem. Ceea ce propunem la accize este să stabilim pe termen mediu, cum era şi practica, să stabilim cotele pentru 2021-2022 şi să schimbăm anumite principii de taxare, cum ar fi taxarea inversă. Dar anumite creşteri sau impuneri adiţionale nu vor fi”, a menţionat Natalia Gavriliţa.

Întrebată despre impozitarea unică în sectorul agrar, ministrul a declarat că la începutul anului viitor urmează să fie efectuate analize şi studii mai profunde cu privire la facilităţile fiscale şi vamale pentru a vedea care să fie abordarea corectă a impozitării în sectorul agricol. În opinia reprezentanţilor de la Finanţe, cel mai probabil o impozitare unică nu va fi implementată şi aceasta pentru că şi activitatea agricultorilor şi rentabilitatea diferă. Şi suprafeţele diferă.

În altă ordine de idei, Natalia Gavriliţa a spus că pe termen mediu urmează să fie regândit mecanismul de impozitare a luxului – ce înseamnă lux şi cum acesta este impozitat. Totodată, pe termen scurt se ia în calcul şi propunerile de a introduce TVA pentru maşini în funcţie de capacitatea motorului etc. Cât ţine de taxele ecologice, decizia a fost luată încă în vară şi aceasta este de 20% şi există asistenţă tehnică pentru a grăbi elaborarea mecanismului de restituire a acestei taxe pentru ambalajele procesate.

Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul Şedinţei Comitetelor de Antreprenoriat de pe lângă CCI şi a avut ca scop abordarea subiectelor actuale din domeniul de gestiune al Ministerului Finanţelor, printre care politica bugetar fiscală pentru anul viitor (2020).