Ministrul Finanţelor despre rezultatele AMNISTIEI FISCALE: „modeste”, 1 milion de lei în buget
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministrul Finanţelor despre rezultatele AMNISTIEI FISCALE: „modeste”, 1 milion de lei în buget

Ministrul Finanţelor, Ion Chicu, recunoaşte că rezultatele măsurilor de declarare voluntară şi stimulare fiscală, supranumite de presă „amnistia fiscală”, sunt modeste, dar ele nu ar fi fost cele mai importante din pachetul „pro-business” promovat începând cu vara lui 2018 de guvernul PDM, condus de Pavel Filip.

De amnistie au profitat în total doar zece persoane fizice, a precizat ministrul Ion Chicu,

într-un interviu pentru Europa Liberă, ceea ce s-ar soldat cu declararea voluntară a unor active în mărime de 30 de milioane de lei şi încasări la buget de puţin peste un milion de lei.

„Succesul incontestabil” al celorlalte măsuri, dintre care principala ar fi „mica reformă fiscală”, este ilustrat, în opinia lui Ion Chicu, de încasările în creştere la buget, care continuă să se înregistreze în pofida diminuării semnificative a cotelor de impozite.

Ion Chicu a mai spus că rezultatele modeste ale amnistiei s-ar datora în primul rând unei comunicări nepotrivite, fapt care a stimulat criticile şi a descurajat potenţialii beneficiari, dar că în orice caz nu crede necesară o repetare a măsurii.

În momentul lansării ei, autorităţile au spus că amnistia ar urma să aducă la buget sute de milioane de lei, dar s-au ciocnit de criticile FMI, ale Băncii Mondiale şi Statelor Unite, care au văzut în măsură „un mijloc de legalizare a corupţiei şi a banilor murdari”.

Similare
RECOMANDĂRI