Ministrul Finanţelor dă asigurări că resurse financiare pentru implementarea reformei salariale există
Sursa foto:Diez.md Vizualizari:

Ministrul Finanţelor dă asigurări că resurse financiare pentru implementarea reformei salariale există

Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, dă asigurări că resurse financiare pentru implementarea reformei salariale există. În acest context, ministrul a menţionat creşterea încasărilor la bugetul de stat. Afirmaţia a fost făcută la postul public de televiziune Moldova 1, în cadrul emisiunii „Moldova în direct”, transmite IPN.

„Această creştere a încasărilor a fost posibilă datorită unor reforme care s-au făcut în domeniul administrării fiscale şi vamale. S-au făcut reforme serioase, s-au eliminat foarte multe elemente negative care au existat în trecut. Acum, FISC-ul şi Vama s-au restructurat, activează mai eficient şi anul acesta, de exemplu, la FISC avem o creştere a încasărilor de 20%”, a spus oficialul.

Potrivit lui, încasările la buget cresc mai repede decât creşterea economică datorită faptului că s-a reuşit lărgirea bazei fiscale, mărind gradul de conformare. „Sau mai simplu vorbind, prin faptul că mai multă lume începe să plătească impozite. Respectiv, apar bani la buget şi aceste creşteri se transformă în posibilitate de a face o reformă a sistemului de salarizare”, a declarat ministrul. El recunoaşte că nu creşterea economică a stat la baza reformei salariilor.

Expertul economic Viorel Gârbu susţine că majorările salariale nu sunt esenţiale. Se propune în trei ani ca salariile să crească în medie cu 30%, ceea ce nu este o creştere foarte mare comparativ cu perioada anterioară.

„În opinia mea, principalul succes al acestui proiect este că s-a reuşit să vină cu o abordare unică în tot sistemul bugetar. Dar trebuie de analizat, dacă este bine sau nu acest lucru. Pe de o parte, creşterile salariale, atunci când ele se produc, trebuie să vizeze toţi bugetarii, pe de altă parte, această uniformizare nu întotdeauna generează performanţe”, a spus Viorel Gârbu. Potrivit expertului, creşterea economică de 4,5% nu este atât de mare ca să permită creşterea salariilor.

Noua lege a salarizării în sectorul bugetar a fost definitivată şi urmează să fie expusă spre consultări publice. Autorităţile îşi propun ca proiectul să fie adoptat în actuala sesiune parlamentară, iar din 1 decembrie prevederile să fie puse în aplicare. Iniţiativa prevede majorări salariale pentru angajaţii din domeniul sănătăţii, învăţământului, din cultură, dar şi pentru reprezentanţii autorităţilor publice locale.
Similare
RECOMANDĂRI