ECONOMIC

Ministrul Finanţelor: Anul viitor va fi unul dificil pentru Republica Moldova

post-img

Un buget orientat spre necesităţile oamenilor şi ale mediului de afaceri. Astfel califică ministrul finanţelor, Dumitru Budianschi, bugetul de stat pentru anul 2022. Şeful de la Finanţe spune că anul viitor va fi unul dificil pentru Republica Moldova sub aspect bugetar, fiind marcat de inflaţie şi pandemie. Totuşi, pentru 2022 este planificată majorarea salariilor bugetarilor, alocarea banilor pentru compensarea parţială a tarifelor la gazele naturale, majorarea Fondului Naţional de Dezvoltare Regională, notează IPN.

Ministrul finanţelor spune că bugetul pentru anul 2022 este unul orientat spre ocrotirea sănătăţii,  spre susţinerea mediului de afaceri şi dezvoltare regională. De asemenea, prioritar este pachetul social ce prevede compensarea tarifului la gaze şi a celui la energia termică, extinderea listei criteriilor de eligibilitate pentru acordarea ajutorului pentru perioada rece a anului şi majorarea cuantumului acestui ajutor de la 500 la 700 de lei.

„Bugetul pentru anul 2022 se bazează pe un program pe guvernare orientat spre cetăţeni, un program orientat spre eradicarea schemelor de corupţie, pierderilor de bani bugetari. Este un buget care vine să susţină cetăţenii Republicii Moldova, mediul de afaceri. Şi anul viitor, ne vom confrunta cu 2 crize majore care au lovit puternic Republica Moldova, criza COVID-19 şi criza energetică. Creşterea preţurilor la resursele energetice şi inflaţia prognozată ne spun despre faptul că anul viitor va fi unul dificil”, a spus Dumitru Budinaschi, în cadrul unei emisiuni TV.

Ministrul spune că salariaţii nu vor fi taxaţi mai mult prin impozite, iar valoarea de referinţă care se va aplica pentru calcularea salariilor a peste 72 mii de angajaţi din sectorul bugetar va fi majorată până la 1800 lei, iar pentru 103 mii de angajaţi - până la 1900 lei, ceea ce va presupune o creştere a lefurilor.

„Toată structura de impozitare a salariilor a rămas cea veche. Salariile vor fi majorate la toţi, toată lumea din sectorul bugetar va beneficia de o creştere salarială din contul faptului că a crescut baza de referinţă. Însă unele categorii, vor beneficia de o creştere mai mare, este vorba despre şoferi, angajaţii din asistenţa psiho-pedagogică. De creşteri salariale vor beneficia şi cei care sunt la nivelul salariului minim, fiindcă plafonul salariului minim în sectorul bugetar s-a majorat la 3100 de lei”, a mai spus Dumitru Budianschi.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat, aprobat în şedinţa de ieri a Guvernuşlui, veniturile ţării vor constitui în anul viitor 50,1 miliarde de lei şi vor fi în creştere cu 9,2% faţă de anul curent, iar cheltuielile vor depăşi suma de 65 miliarde de lei. Ceea ce înseamnă un deficit bugetar de peste 15 miliarde de lei. Guvernul îşi propune să acopere acest deficit din surse externe şi din privatizarea patrimoniului public.