Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministrul Finanţelor: Anul viitor accizele la produsele de tutun vor fi mărite

Cetatenii Republicii Moldova îşi vor primi salariile şi pensiile la timp şi integral. Asigurarea vine din partea ministrului Finanţelor, Natalia Gavriliţa, care spune că sunt bani prevăzuţi pentru aceste cheltuieli. Totuşi, ministrul sustine că a preluat o moştenire grea lăsată de vechea guvernare. Se vor face rectificări la buget, astfel încât să nu crească deficitul bugetar.

În primul rând, rectificarea bugetară va cuprinde venituri suplimentare provenite din asistenţa financiară a Uniunii Europene, dar şi ajustări ale cheltuielilor. Se vor tăia peste 600 de milioane de lei din banii alocaţi investiţiilor capitale.

Peste un miliard de lei din bugetul de stat vor fi redirecţionaţi pentru cheltuieli de salarizare către adminstraţiilor publice locale. Pentru a aduce bani în visteria statului, vor fi crescute, de anul viitor, accizele la produsele de tutun. Tot din 1 ianuarie 2020, ne aşteaptă şi majoriări de impozite. In opinia ministrului, măsura este necesară tocmai din cauza greşelilor comise de fosta guvernare.

Un spor substanţial al veniturilor la buget se va obtine şi din deblocarea celor două tranşe din asistenţa financiară din partea Uniunii Europene. Pasul cel mai important este obţinerea unui acord cu Fondul Monetar Internaţional în valoare de 46,5 milioane de dolari. Totuşi, una dintre condiţiile impuse în acest sens de FMI a fost:

Ministrul Finanţelor a anunţat că o prioritate este şi creşterea capacităţilor de absorbţie a granturilor şi împrumuturilor, precum şi recuperarea activelor din furtul de un miliard de dolari din sistemul bancar. Proiectul de rectificare a bugetului va ajunge spre aprobare în parlament până la mijlocului lunii august.
Similare
RECOMANDĂRI