Ministrul economiei: Statul a fost delapidat cu cel puţin un miliard de lei. Unde au fost descoperite schemele
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministrul economiei: Statul a fost delapidat cu cel puţin un miliard de lei. Unde au fost descoperite schemele

Ministrul economiei şi infrastructurii, Vadim Brînzan, susţine că, timp de 100 de zile de la accederea în funcţie, a lucrat pentru deconspirarea schemelor de la Moldtelecom, Calea Ferată, ANTA, Cricova sau Metalferos. Potrivit ministrului, statul a fost delapidat cu cel puţin un miliard de lei, transmite IPN.

„Pentru a obţine creşterea economică reală este absolut necesar să deconspirăm schemele prin care statul a fost devalizat, să demonopolizăm sectoarele economiei pentru a creşte accesul antreprenorilor la piaţă, să avem o gestionare a întreprinderilor de stat şi private”, a declarat ministrul, în contextul prezentării de către premierul Maia Sandu a raportului la 100 de zile de la învestire.

Potrivit lui Vadim Brînzan, în cadrul întreprinderilor de stat unde gestiunea a fost defectuoasă au fost demişi administratorii şi numiţi alţii, interimari. De asemenea, au fost anunţate concursuri publice pentru funcţiile de directori la Red Nord, Poşta Moldovei, Portul Ungheni şi MoldATSA.

Un audit la Moldtelecom a scos la iveală mai multe nereguli, implicit utilizarea fondurilor companiei pentru sponsorizarea activităţilor politice ale PDM. Vadim Brînzan spune că au fost anulate mai multe contracte vicioase semnate în detrimentul instituţiei.

Statul era devalizat cu circa 500 de milioane lei anual prin intermediul Căii Ferate, susţine ministrul. Pentru demonopolizarea şi depolitizarea întreprinderii, a fost pregătită o nouă lege în domeniul transportului feroviar.

În privinţa Metalferos, Vadim Brînzan spune că a elaborat şi a propus spre aprobare un pachet de legi care au drept scop demonopolizarea întreprinderii şi liberalizarea pieţei de export a deşeurilor de metale. La finele lunii octombrie va avea loc adunarea extraordinară a acţionarilor Metalferos unde va fi aleasă o nouă conducere a întreprinderii. Ulterior va fi dispusă o misiune de audit.

Vadim Brînzan a vorbit şi despre majorarea componentei de granturi pentru IMM-uri, dar şi accelerarea dialogului cu România privind reducerea tarifelor de roaming, începând cu ianuarie 2020. Vadim Brînzan susţine că a descoperit mai multe lacune în domeniul construcţiilor, astfel a propus modificarea legislaţiei pentru a reduce numărul construcţiilor ilegale şi creşterea calităţii construcţiilor. Au fost semnate contracte cu partenerii de dezvoltare privind reparaţia a patru coridoare de drumuri şi a fost finanţată reparaţia drumurilor locale.

Vadim Brînzan a mai spus că actualmente au loc lucrări de conectare a Arenei Chişinău la electricitate, apă şi canalizare. Procesul ar trebui să se încheie până la finele lunii octombrie, când e preconizată finalizarea construcţiei. Potrivit ministrului, cea mai mare problemă este legată de accesul la Arenă, dar şi faptul că pentru această construcţie nu există un plan de dezvoltare.
Similare
RECOMANDĂRI