Ministrul Economiei: Majoritatea structurilor din economie erau subordonate unor baroni. Sumele se ridicau la 400 milioane de lei pe lună
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministrul Economiei: Majoritatea structurilor din economie erau subordonate unor baroni. Sumele se ridicau la 400 milioane de lei pe lună

Ministrul Economiei Vadim Brînzan a dezvăluit că fosta guvernare ar fi creat mai multe scheme în diferite ramuri ale economiei pentru a colecta ilegal bani de la oamenii de afaceri, iar majoritatea structurilor din economie erau subordonate unor baroni. Sumele se ridicau la 400 milioane de lei pe lună, spune ministrul.

Acesta a declarat  că un grup criminal organizat de PD ar fi pus în aplicare scheme criminale din anii `90, despre care a aflat imediat ce a venit la conducerea ministerului.

„Majoritatea structurilor din economie erau subordonate unor baroni. O mână de oameni adunau bir, exact ca în Evul Mediu, de la oamenii de afaceri din instituţii de stat, de peste tot de unde se putea de furat, iar unii fac acest lucru în continuare. Sacii de bani acumulaţi ajungeau la grupul criminal sau la partid de unde erau redirecţionaţi spre oameni care deserveau acest sistem, iar cei care nu erau de acord să plătească erau închişi, şantajaţi cu dosare penale sau li se preluau afacerile”.

Ministrul Economiei a aflat din scrisorile parvenite de la agenţi economici o schemă care ar fi fost organizată la Calea Ferată a Moldovei.

„La Calea Ferată, în mod regulat se percepea de la 2 la 5 euro pentru fiecare tonă de marfă transportată pe teritoriul R. Moldova. Anul trecut au fost transportate 10 milioane de tone de marfă. Faceţi calcule – de la 20 la 50 milioane de euro în bani cash, murdari transmişi din offshore sau în numerar către aceşti baroni. Sute de milioane de euro în fiecare an se aduceau prin sistemul Căilor Ferate”, a precizat Vadim Brînzan.

În prezent, Ministerul Economiei pregăteşte un pachet legislativ care să aducă normalitate şi transparenţă în economie şi să combată monopolurile. 

Urmăriţi conferinţa aici. 

Similare
RECOMANDĂRI