Ministrul Finanţelor: La momentul actual, nu există planuri de majorare a impozitelor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministrul Finanţelor: La momentul actual, nu există planuri de majorare a impozitelor

Ministrul Finanţelor Natalia Gavriliţa dezminte zvonurile apărute în ultima perioadă şi afirmă că la momentul actual, Ministerul Finanţelor nu are planuri să majoreze impozitele sau să schimbe ratele de impozitare. 

„Dacă şi vom ridica anumite plăţi, vor fi anumite plăţi, cum ar fi pentru taxarea luxului. Poate vom avea şi nişte discuţii cu administraţia publică locală, să vedem cum redistribuim între nivelele de administraţie resursele, dar toate modificările care vor fi făcute vor fi făcute din timp, public, cu consultări, cu consultări foarte largi pe care le avem inclusiv cu acele părţi care vor fi afectate şi de aceea vreau să dezmint aceste zvonuri şi să spun că ratele de impozitare nu vor fi majorate”, explică ministrul în cadrul unui interviu oferit pentru Europa Liberă.
 
„În perioada imediat următoare, noi, deşi am primit foarte multe solicitări din partea mediului de afaceri, ne vom axa mai mult pe administrarea fiscală, simplificarea raportării, iar orice modificare pe care o vom face va fi consultată pe larg înainte de a fi adoptată”, mai spune Natalia Gavriliţa.

Gavriliţa spune că şi sistemul de impozitare a persoanelor fizice va rămâne aşa cum este, la o cotă de 12%.

„Ceea ce am introdus de la 1 ianuarie 2020 - şi aceste modificări deja au fost operate în lege pentru ca să existe o predictibilitate - este ca acele persoane care au un venit lunar de 30 de mii de lei sau un venit anual de 360 de mii de lei să nu mai beneficieze de scutirea personală. Aceasta a fost o metodă de a introduce un element de progresivitate, unde cei cu venituri mai mari plătesc un pic mai mult. Ca să fie pe înţelesul tuturor, aceasta înseamnă că persoanele care au 30 de mii de lei pe lună nu vor beneficia de scutirea de 240 de lei pe lună. Mai mult ca atât, aceasta afectează doar 5 mii de oameni. Mie chiar mi-ar plăcea ca noi să avem mult mai multe persoane care să aibă venituri mai mari de 30 de mii de lei pe lună”, mai explică ministrul.
Similare
RECOMANDĂRI