ECONOMIC

Ministerului Finanţelor: În cadrul amnistiei fiscale au fost declarate circa 15 milioane de lei

post-img

În cadrul legii privind amnistia capitalului, au fost declarate circa 15 milioane de lei. Acest lucru este evidenţiat de datele Ministerului Finanţelor.

Potrivit acestor date, la finele anului trecut, după intrarea în vigoare a legii cu privire la amnistia capitalului, bugetul a primit 26400 lei ca urmare a plăţii impozitului pe suma declarată. În ianuarie-februarie 2019, înainte de expirarea termenului legii, veniturile bugetului de stat din impozitul pe mijloacele declarate au constituit încă 874 100 lei. Astfel, suma impozitelor din declararea voluntară a banilor a fost puţin mai mare de 900 mii lei, iar declarate au fost mai puţin de un milion de dolari - doar 15 milioane de lei.

Aceleaşi date ale Ministerului Finanţelor arată că 69600 de lei au fost colectate în urma declarării voluntare a tranzacţiilor de vânzare-cumpărare a bunurilor imobiliare sau a vehiculelor. Circa 30 mii lei provin din declararea voluntară a tranzacţiilor de vânzare-cumpărare a acţiunilor întreprinderilor şi 93600 de lei din declararea voluntară a diferenţei pozitive din reevaluarea imobilului sau a vehiculelor. În total, conform datelor oficiale, în buget au fost colectate circa 1,1 mil. lei.

Legea privind amnistia capitalului a fost adoptată în iulie 2018 şi presupunea posibilitatea legalizării activelor financiare şi surselor care nu au fost declarate anterior. În acelaşi timp, în buget urma să fie achitată o taxă de 3% din suma declarată, dar în noiembrie această cifră a crescut la 6%. Legea a fost în vigoare de la 1 noiembrie 2018 până la 1 martie 2019.

Legea a fost criticată dur de opoziţia parlamentară şi extraparlamentară, de societatea civilă şi de partenerii externi ai Republicii Moldova. Ei se temeau că legea va permite legalizarea miliardelor de lei care anterior fuseseră scoase din ţară. Cu toate acestea, statisticile oficiale arată că aceste temeri nu s-au adeverit.